Publicat 1/2/2019 15:42:53CET

Els partits debaten com garantir la paritat en els òrgans del Parlament

EUROPA PRESS

No abordaran la qüestió de la investidura fins més endavant

BARCELONA, 1 Febr. (EUROPA PRESS) -

Els grups han debatut aquest divendres com garantir la paritat en els òrgans de la Cambra, com la Mesa que dirigeix els plens, en el marc de la ponència del reglament del Parlament.

Diverses fonts parlamentàries han explicat que tots, fins i tot els lletrats de la Cambra, han aportat les seves respectives propostes per reformar el reglament amb l'objectiu de millorar el funcionament del Parlament, i tornaran a trobar-se el divendres 15.

En aquesta reunió s'ha abordat el contingut dels títols primer, segon i tercer del reglament relatius a la constitució del Parlament, l'estatut dels diputats i l'organització de la Cambra respectivament.

La qüestió de garantir la paritat és la que ha despertat més debat: el PSC vol que s'apliqui en tots els òrgans de representació de la Cambra, i CatECP advoca per concretar que la meitat de la representació de la Mesa --al marge de la presidència-- sigui per a les dones i que el reglament reculli com s'ha d'actuar si s'incompleix.

Des de JxCat, aposten per canviar el sistema però volen ponderar les conseqüències que pugui tenir aquesta obligació, i ERC i Cs comparteixen la necessitat de regularitzar la presència de les dones.

La CUP no ha assistit a la ponència i asseguren que han traslladat les seves propostes a la resta de grups.

GRUP MIXT I SUBGRUPS

Una altra de les qüestions que han plantejat grups com el PSC i JxCat és dur a terme una revisió del tracte que reben actualment el grup mixt i els subgrups, que suposaria baixar de cinc a tres el nombre de diputats mínims per tenir un grup parlamentari, i eliminar la figura del subgrup.

També coincideixen en la necessitat de limitar el nombre de comissions d'investigació i d'estudi en funcionament, i Cs vol millorar la regularitat dels plens i comissions "no deixant tancat el Parlament, com a l'estiu".

Els socialistes aposten per revisar l'article 83.3, que regula la incorporació de nous punts en l'ordre del dia del ple, per "incloure l'informe dels serveis jurídics que es va ignorar en el seu moment i deixar clar perquè serveix".

INVESTIDURA

JxCat va impulsar aquesta ponència amb la idea que la reforma serveixi, entre altres qüestions, perquè el Parlament pugui fer investidures telemàtiques, és a dir, per poder investir Carles Puigdemont sense necessitat que torni de Bèlgica.

Segons les fonts citades de JxCat, han traslladat la necessitat que tots els electes --presos i els que estan fora-- puguin participar de manera no presencial en les sessions, debats i treballs parlamentaris, "i això inclou la investidura".

Així, volen que en el reglament de la Cambra es reflecteixi la reforma de la llei catalana de Presidència que el Parlament va aprovar al maig del 2018 i en la qual es recollia la possibilitat de fer investidures telemàtiques.

Des de Cs advoquen per més concreció del reglament sobre aquest aspecte i que reculli "que s'ha de ser" en el ple per ser investit.

Malgrat tot, la qüestió de la investidura, recollida en l'article 149 del reglament del Parlament, no s'abordarà en profunditat fins més endavant, perquè treballaran la reforma seguint l'ordre actual de l'articulat.

L'actualitat més visitada a Aldia.cat

www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2019 Europa Press. Està expressament prohibida la redistribució i la redifusió de tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense previ i exprés consentiment.