Publicat 29/09/2015 19:00

Els partits comencen a configurar la seva estratègia de negociació postelectoral

Junts pel sí ha celebrat aquest dimarts la seva primera reunió al Parlament

BARCELONA, 29 set. (EUROPA PRESS) -

Els partits catalans han començat a configurar la seva estratègia de negociació amb vista als primers compassos de la legislatura que té dos moments clau: la constitució del Parlament i el debat d'investidura del pròxim president de la Generalitat.

La coalició Junts pel sí ha celebrat aquest dimarts la seva primera reunió a la Cambra catalana a la qual han assistit el número u de la candidatura, Raül Romeva; la dos, Carme Forcadell, i la tres, Muriel Casals.

També hi han acudit dirigents de les dues formacions amb més pes a la coalició: la secretària general d'ERC, Marta Rovira, i els membres de la direcció nacional de CDC, Josep Rull i Lluís Corominas.

Al Parlament, el primer objectiu és organitzar un grup parlamentari en què hi haurà membres de quatre partits: CDC, ERC, MES i Demòcrates de Catalunya, a més de diversos independents com el cantautor Lluís Llach i l'economista Oriol Amat.

En segon lloc hauran d'abordar la Presidència del Parlament: ERC i CDC van acordar que seria per als republicans, però en no aconseguir la majoria absoluta, és un tema que no poden tancar abans d'entaular negociacions amb la CUP.

El prioritari ara per a Junts pel sí és convèncer la CUP de la importància d'investir Mas, però el seu cap de llista, Antonio Baños, ha insistit aquest dimarts que els seus vots --que són decisius-- no seran per a l'actual president en funcions.

Fonts de la candidatura de Mas han explicat a Europa Press que els dos elegits per portar les negociacions són el conseller i dirigent de CDC, Francesc Homs, i el secretari general adjunt d'ERC, Lluís Salvadó, que fins ara havien exercit de caps de campanya.

ARRIMADAS: LÍDER DE L'OPOSICIÓ

La futura líder de l'oposició, Inés Arrimadas (C's), ha enviat aquest dimarts un document a PSC, PP i SíQueEsPot per reforçar l'oposició amb un "acord de mínims" amb 10 propostes, inclòs un pla de xoc contra l'atur, una llei electoral, una auditoria de l'acció del Govern i millores en sanitat i educació.

Dilluns va telefonar als líders d'aquestes llistes per explicar-los l'acord, però encara no té resposta; i també ha contactat amb Raül Romeva (Junts pel sí) i Antonio Baños (CUP), dels qual espera "que entenguin que Catalunya necessita una nova etapa política que no pot liderar Mas".

Aquest mateix dimarts, el PP ha fet al Parlament la primera reunió del grup de la cambra després de les eleccions, i l'ha presidit el candidat popular i pròxim líder del grup en substitució d'Alícia Sánchez-Camacho, Xavier García Albiol.

El candidat del PSC, Miquel Iceta, ha acudit aquest dimarts a Madrid per a la reunió de 'barons' socialistes convocada pel líder del PSOE, Pedro Sánchez, precisament per abordar la situació a Catalunya.

Els integrants de SíQueEsPot s'han reunit separadament i han ratificat la intenció de constituir un grup parlamentari d'esquerres a l'oposició, de no donar suport a CDC perquè no comparteixen el seu full de ruta i de repetir la fórmula de confluència --ICV, EUiA, Podem, Equo-- amb vista a les generals.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés