Actualitzat 06/02/2015 14:59

Els partits catalans busquen pactar una llei electoral "sencera" i no només la part administrativa

Ponencia del Parlament sobre una ley electoral catalana
Foto: EUROPA PRESS

La setmana que ve abordaran el repartiment d'escons, el gran escull històricament

BARCELONA, 6. (EUROPA PRESS)

Els partits catalans treballen per pactar una llei electoral catalana "sencera", que reculli tots els àmbits d'una normativa d'aquestes característiques, i no només per crear l'administració electoral catalana com algunes formacions havien plantejat inicialment.

   Ho han explicat fonts parlamentàries després que la cambra hagi fet aquest divendres la segona reunió de la ponència sobre la norma des que es van reprendre la setmana passada els treballs, que s'havien paralitzat per enèsima vegada.

   El president de la Generalitat i el líder d'ERC van incloure en el seu recent acord, en el marc de la creació d'estructures d'Estat, el desenvolupament d'una administració electoral catalana, que podria ser l'encarregada de gestionar els comicis.

   Els seus respectius partits van argumentar que aprovar un mínim d'una administració electoral ja permetria certs avenços en transparència i estalvi respecte a la situació actual, com la que tots els partits fessin conjuntament la bustiada de propaganda electoral, fet que els estalviaria molts diners.

   PSC i PP s'oposen a tenir una norma que només prevegi l'administració i no reculli un sistema electoral propi per a Catalunya --el repartiment d'escons--: "Una llei electoral sense sistema electoral és com un jardí sense flors", exposa un dels diputats de la ponència.

   La vicepresidenta del Govern, Joana Ortega, ha dit dijous davant del ple del Parlament que és partidària d'una llei electoral "completa", una norma que necessita aprovar-se amb majoria qualificada de dos terços de la Cambra --90 diputats--.

   Així, aquest divendres els partits han admès que tornen a la posició inicial de voler una llei completa, però reconeixen que l'escull segueix sent el de sempre: les grans diferències al dissenyar un nou model de repartiment d'escons, el gran punt de la norma.

   "Es discutirà la llei sencera. Sense sistema electoral no hi ha llei electoral", ha apuntat aquest divendres un diputat; i un altre ha explicat que, per arribar a un acord, el canvi de sistema electoral podria no ser de fons, sinó una mera correcció de l'actual --per exemple, desbloquejar les llistes--.

ACORDS I DESACORDS

   Aquest divendres s'ha obert la porta als primers consensos, encara menors, com que la Sindicatura electoral catalana --l'equivalent a la Junta Electoral Central-- estigui composta per juristes i experts però amb preponderància dels primers: la Sindicatura tindria més juristes que experts o, com a mínim, la presidiria un jurista i tindria vot de qualitat en les deliberacions.

   Però els partits no s'han posat d'acord sobre el règim d'incompatibilitats dels diputats en el futur: alguns plantegen que els diputats no puguin ser alhora senadors, que no puguin ser diputats i alcaldes al mateix temps, o que només puguin ser alcaldes i parlamentaris segons el nombre d'habitants del seu municipi.

   Un altre escull és que alguns partits volen obligar que els diputats estiguin censats en el territori des d'on es presenten, mentre que altres veuen innecessari fixar-ho per llei.

ABSÈNCIA DE C'S

   Els grups que han assistit aquest divendres a la reunió de la ponència de la llei --tots menys C's i CUP-- han coincidit a lamentar l'absència a la cita d'algun representant de la formació que lidera Albert Rivera.

   Veuen contradictori que C's interpel·lés dijous al Parlament la vicepresidenta subratllant la importància de tenir una llei d'aquestes característiques però que després no vagin a les reunions on s'aborden les característiques de la norma.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés