Publicat 20/11/2019 12:42:45 +01:00CET

Els operaris netejen la plaça Universitat després del desallotjament dels acampats

Plaça Universitat de Barcelona després del desallotjament de l'acampada
EUROPA PRESS

BARCELONA, 20 nov. (EUROPA PRESS) -

Els serveis municipals de l'Ajuntament de Barcelona duen a terme aquest dimecres al matí les tasques de neteja a la plaça Universitat, després del desallotjament de l'acampada juvenil que ha fet la Guàrdia Urbana.

Tocades les 9.45 hores, operaris municipals enllesteixen la neteja al centre de la plaça, on ja no queda cap del centenar de tendes que encara hi havia aquesta setmana, la Gran Via reoberta --excepte un petit tram d'un carril-- i l'accés a la plaça per Ronda Sant Antoni, que estaven tallats.

Agents de la Urbana han desallotjat a la 1 de la matinada els estudiants que havien començat l'acampada el 30 d'octubre per reclamar que s'aturi la "repressió" a Catalunya després dels actes de protesta contra la sentència de l'1-O.

Un ampli dispositiu de la Urbana s'ha desplaçat a la zona i els agents han començat a retirar la tendes i el material, a més d'establir un cordó policial per impedir que els desallotjats poguessin accedir un altre cop a la plaça.

L'operatiu ha conclòs amb dues persones detingudes per un presumpte atemptat contra l'autoritat, i els acampats han anunciat que faran una assemblea extraordinària aquest dimecres a la tarda a la plaça Universitat.

TRES SETMANES D'ACAMPADA

Els acampats, que s'havien definit com la 'generació 14 d'octubre', havien començat l'acampada el 30 d'octubre, per exigir responsabilitats als polítics per garantir un futur digne i advertien que no tolerarien "100 anys de presó per exercir els seus drets", en referència a les condemnes per als líders independentistes condemnats per l'1-0.

En el text, a més, es lamentava la, segons ells, criminalització de l'Estat espanyol des de la publicació de la sentència de l'1-O i demanava al president del Govern d'Espanya en funcions, Pedro Sánchez, condemnar "la repressió i la violència policial" i seure a negociar un referèndum d'autodeterminació.

En un primer moment, l'acampada va superar les 150 tendes a la plaça Universitat, i durant la campanya electoral, després d'una denúncia de Cs a la Junta Electoral Provincial, l'ens va permetre que la mobilització continués.

L'acampada va viure una divisió els dies 8 i 9 de novembre, quan part dels mobilitzats --vinculats a formacions polítiques i juvenils-- van abandonar la protesta, i un altre grup va decidir quedar-s'hi perquè consideraven que no s'havien complert els objectius.

Després d'aquesta divisió, a l'acampada hi va quedar un centenar de tendes i va viure episodis com les fortes pluges i una agressió sexual que una jove afirma haver patit.