Publicat 25/01/2019 16:24

Els notaris catalans creen el Centre de mediació i conciliació notarial per reduir litigis

José Alberto Marín, Joan Carles Ollé i Anna Llanza
EUROPA PRESS

S'engegar el 4 de febrer amb 15 mediadors per a conflictes de dret privat

BARCELONA, 25 gen. (EUROPA PRESS) -

El Collegi de Notaris de Catalunya ha impulsat el Centre de mediació i conciliació notarial (Cemecon) per promoure vies alternatives de resolució de conflictes en qüestions de dret privat que permetin evitar els litigis judicials, que suposen més costos econmics, de temps i personals.

En una trobada amb periodistes aquest divendres, el deg del Collegi, Joan Carles Ollé, acompanyat pel vicedeg, José Alberto Marín, i la responsable del centre, Anna Llanza, ha destacat que, en impulsar aquest centre que entrar en funcionament el 4 de febrer, fan una "aposta decidida per la desjudicialització de determinats processos", en els quals els notaris poden aportar la seva formació, coneixements i valors intrínsecs.

El centre compta amb 15 mediadors formats al Centre for Effective Dispute Resolution (CEDR), un dels més prestigiosos i referent europeu, que portaran processos de mediació i conciliació de dret privat en l'mbit civil, familiar i mercantil, i atendr particulars, empreses i organitzacions.

En concret, en l'mbit civil poden actuar en conflictes entre cohereus o copropietaris, en contractes hipotecaris, contractes bancaris, d'assegurances, de compravenda d'habitatge, d'arrendaments, i conflictes entre comunitats de vens, entre d'altres, i respecte al terreny familiar, es tractaran conflictes per herncies, matrimonis, parelles de fet, ptria potestat i empresa familiar.

En l'mbit mercantil, s'inclouran qüestions com els conflictes entre socis, empreses, empreses i clients o provedors, conflictes empresarials derivats de la construcció civil i conflictes de propietat intellectual.

Ollé ha destacat que dels gairebé sis milions de casos judicialitzats el 2017 a Espanya, un 25% responen a temes civils o de família, segons dades del Consell General del Poder Judicial (CGPJ), per la qual cosa impulsar aquestes vies alternatives "va en la direcció del que demana la societat".

MEDIACIÓ I CONCILIACIÓ

En el cas de la mediació, el centre s'encarregar de la selecció, formació i designació dels mediadors, així com de la gestió del procés de mediació, un mtode de resolució de conflictes voluntari i confidencial en el qual una tercera persona neutral, el mediador, ajuda les parts a trobar una solució.

Aquest tipus de processos, segons ha detallat Anna Llanza, responsable del centre, pot durar entre un dia --en casos de mediació mercantil, per exemple-- i uns tres mesos, i suposar desencallar un conflicte entre dues parts evitant el plet, la qual cosa suposa un important estalvi econmic.

Sobre la conciliació, els notaris poden actuar en aquest procés sense necessitat de formació específica grcies a la competncia que els atorga la Llei 15/2015 del 2 de juliol de la Jurisdicció Voluntria, juntament amb els lletrats de l'Administració de Justícia i els registradors, i en aquests casos són ells els qui ofereixen una proposta de solució que s'acaba plasmant en una escriptura.

El deg del Collegi ha confiat que els mateixos notaris remetin les persones o entitats en conflicte al centre de mediació, o que sigui directament el ciutad, empresaris o advocats els qui decideixin acudir al Collegi per sollicitar una mediació o conciliació.

IMPARCIALITAT I FORMACIÓ

Ollé ha ressaltat que els notaris són garantia de "seguretat jurídica i d'exercir el control de la legalitat", i a més són imparcials i actuen amb independncia i formació jurídica, la qual cosa suposa un perfil idoni per exercir com a mediadors, per la qual cosa volen sensibilitzar els notaris en aquesta matria.

"Si a tot aix li afegim que els nostres despatxos són un termmetre de la realitat, en atendre i donar resposta diriament als problemes i necessitats jurídiques dels ciutadans", engegar aquest centre és una bona eina, ha ressaltat Ollé.

Marín, expert en mediació, ha destacat que en aquests processos es fan servir tcniques especialitzades i que es basen en "la confiana i la confidencialitat" per obtenir la informació necessria per trobar les solucions, tenint en compte a més la informació que no pot ser després utilitzada en un tribunal.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés