Actualitzat 14/01/2020 13:52 CET

Els lletrats del Parlament rebutgen que la JEC decideixi sobre Torra i l'avalen

David Zorrakino - Europa Press

Consideren que retirar-li l'acta de diputat no comportaria necessàriament el seu cessament com a cap de l'executiu català

BARCELONA, 14 gen. (EUROPA PRESS) -

Els lletrats del Parlament han emès un informe en el qual conclouen que la declaració d'incompatibilitat d'un diputat del Parlament no és competència d'una administració electoral segons el reglament de la cambra i la llei orgànica del règim electoral (Loreg), per la qual cosa rebutgen la petició de la Junta Electoral Central (JEC) de retirar l'acta de diputat a Quim Torra i l'avalen com president de la Generalitat.

"L'acord de la JEC del 3 de gener del 2020 va incórrer en vici de nul·litat de ple dret", resolen en el document que ha consultat Europa Press, que destaca que les competències de la JEC ho són en relació amb els processos electorals en curs i fins que conclouen.

Per això, consideren que no és possible una declaració d'"inelegibilitat sobrevinguda" i que tampoc no és possible atribuir a la JEC competències implícites per declarar situacions d'incompatibilitat, en la mesura que integren l'estatut dels càrrecs públics i l'ordenament reserva aquesta decisió als òrgans o institucions que en formen part, afegeix el text que ha publicat 'El Periódico'.

Els lletrats recorden que l'Estatut i la llei de presidència de la Generalitat i del Govern estableixen com a causa de cessament en el càrrec de president de la Generalitat la condemna penal ferma que comporti la inhabilitació i, d'altra banda, el reglament del Parlament inclou entre les causes de pèrdua de la condició de diputat la condemna a una pena d'inhabilitació per una "sentència judicial ferma", cosa que encara no s'ha produït perquè la JEC s'ha avançat al Tribunal Suprem, que encara no ha dictat aquesta sentència.

"Cal tenir present que, de moment, el Tribunal Suprem no s'ha pronunciat de manera definitiva sobre l'acord de la JEC ni sobre les mesures cautelars de suspensió que ha sol·licitat el president de la Generalitat", subratllen i recorden que el Suprem ha continuat tramitant l'incident de suspensió, per la qual cosa conclouen que la sol·licitud de mesures cautelars es troba en curs.

El text destaca que l'acord de la JEC del 3 de gener "pot lesionar el dret fonamental de participació política del diputat Joaquim Torra en afectar el seu dret a mantenir-se en el càrrec i a poder exercir-lo en condicions d'igualtat, que es veu igualment afectat en apartar-se dels criteris aplicats anteriorment per l'administració electoral", i insisteix que aquestes infraccions constitueixen el vici de nul·litat de ple dret.

Després de la decisió de la JEC, el 10 de gener la Junta Electoral Provincial (JEP) de Barcelona va declarar vacant l'escó del president català, i els lletrats consideren que hi ha "dubtes fonamentats sobre la seva executivitat" fins que no es resolgui el recurs de protecció de drets fonamentals interposat per la Generalitat.

L'informe es debatrà a la Mesa del Parlament que s'ha reunit aquest dimarts a la cambra i que haurà de decidir què passa amb Torra de cara al ple de la setmana vinent, però el president del Parlament, Roger Torrent, ja ha deixat clar que considera que la JEC "no pot inhabilitar un diputat i menys el president de la Generalitat".

SER ELEGIT PRESIDENT O SER PRESIDENT

A més a més, els lletrats recullen en el seu document que hi ha "prou elements a partir d'una interpretació sistemàtica de les normes que regulen la institució de la Presidència, com de naturalesa lògica i gramatical", per considerar que l'eventual cessament en el càrrec de diputat per causa d'incompatibilitat no afectaria la seva continuïtat en el càrrec de president.

Els lletrats prenen la literalitat de la llei de presidència que exposa que cal ser diputat per ser elegit president, i obren una possibilitat a la lectura que també fan alguns membres del Govern sobre el fet que Torra ja és president i, en no haver de ser elegit, retirar-li l'acta de diputat no afectaria la seva condició de president.

www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2021 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés