Publicat 24/05/2019 14:44

Els lletrats del Congrés defensen suspendre els diputats presos aplicant la LeCrim i no el Reglament de la Cambra

Constitució de la XIII Legislatura del Congrés dels Diputats
Eduardo Parra - Europa Press

Admeten que la Mesa pot fer-ho sense que intervingui una altra comunicació del Suprem aplicant "ex legis" i per "imperatiu legal" la llei processal

MADRID, 24 maig (EUROPA PRESS) -

Els lletrats del Congrés defensen que la suspensió com a diputats dels quatre presos preventius pel procés que van obtenir escó en les eleccions del passat 28 d'abril ha de dur-se a terme en aplicació de l'article 384 bis de la Llei d'Enjudiciament Criminal (LeCrim) i no del Reglament del Congrés, per, alhora, obren la porta al fet que la Mesa de la Cambra els suspengui sense que intervingui cap altra comunicació del Suprem, la qual cosa podria passar aquest mateix divendres.

El document, recollit per Europa Press, subratlla que no és aplicable en aquest cas l'article 21.2 del Reglament de la Cambra perqu no es compleix un dels tres requisits que aquest fixa perqu la Mesa procedeixi a la suspensió d'un diputat.

En concret, el requisit que no compleix és el que la Cambra hagi autoritzat la concessió d'un suplicatori perqu el Tribunal Suprem obri una investigació sobre els diputats afectats per la suspensió.

NO HI VA HAVER SUPLICATORIO

El Suprem no va haver de demanar cap suplicatori a la Cambra perqu quan es va iniciar la investigació sobre el procés Oriol Junqueras (ERC), Jordi Snchez, Josep Rull, i Jordi Turull (Junts per Catalunya) no eren diputats del Congrés.

Els lletrats reconeixen que sí que es compleixen els altres dos requisits per a la suspensió automtica que estableix el 21.2 del Reglament: que existeixi una ordre de processament contra els afectats i que estiguin en presó preventiva.

"En canvi, resulta d'aplicació en aquest cas l'article 384 bis de la LeCrim", subratlla l'informe. Aquest precepte estableix que "ferm una ordre de processament i decretada la presó provisional per delicte coms per persona integrada o relacionada amb bandes armades o individus terroristes o rebels, el processat que ostenti funció o crrec públic quedar automticament susps en el seu exercici mentre duri la situació de presó".

No obstant aix, els lletrats assenyalen que la Mesa del Congrés "ha de procedir a determinar que té lloc el supsit de fet" esmentat en el 384 bis de la LeCrim, "encara que no li hagi estat així comunicat pel Tribunal Suprem, perqu es manté la situació de presó provisional dels processats". És a dir, obre la porta al fet que la Mesa pugui actuar sense que intervingui cap comunicació del Suprem.

"Per aix, --subratllen els serveis jurídics-- correspon a la Mesa del Congrés declarar automticament suspesos en l'exercici del crrec" els quatre diputats processats pel Tribunal Suprem, així com "assenyalar l'abast d'aquesta suspensió mentre duri la situació de presó, adoptant les mesures precises per donar plena efectivitat a la previsió legal".

Així doncs, l'informe dona facultat a la Mesa no només a acordar l'aplicació "ex lege" o "per imperatiu legal" del citat article de la LeCrim, sinó també a fixar els seus efectes, que no impliquen només els "drets i deures" dels diputats suspesos, sinó també la Cambra en el seu conjunt.

És a dir, l'rgan de govern de la Cambra haur de determinar "el nombre de membres de dret de la Cambra durant el temps que duri la suspensió, a l'efecte del cmput de la majoria absoluta, de la determinació de la composició dels diferents rgans, de la fixació de contingents, etc".




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés