Publicat 19/8/2020 16:48:00 +02:00CET

Els líders de la UE acorden sancionar Bielorússia i s'obren a acompanyar una transició democràtica

El president del Consell europeu, Charles Michel, durant la cimera extraordinària per parlar de Bielorússia
-/EU Council/dpa

Brussel·les anuncia que redirigirà l'ajuda europea, sortejant les autoritats bieloruses, perquè arribi a la societat civil

BRUSSEL·LES, 19 ago. (EUROPA PRESS) -

Els caps d'Estat i de Govern de la Unió Europea han assenyalat aquest dimecres que procediran a sancionar un "nombre important" de responsables de la repressió violenta de les protestes a Bielorússia i que la UE està disposada a acompanyar una transició democràtica al país, començant per l'inici d'un diàleg intern.

Així ho ha expressat el president del Consell, Charles Michel, després de la cimera extraordinària en la qual els líders de la UE han dit que no accepten el resultat de les eleccions presidencials de Bielorússia i que recolzen les mobilitzacions prodemocráticas al país.

"Expressem un missatge clar, la UE és solidària amb el poble de Bielorússia i no acceptem la impunitat", ha explicat en roda de premsa.

El polític belga ha defensat que el marc de sancions estigui llest al més aviat possible i se centri a imposar restriccions individuals als dirigents darrere de la brutalitat policial i del frau electoral, en línia amb l'acordat pel Consell d'Afers exteriors de la UE.

Per la seva banda la presidenta de la Comissió, Ursula von der Leyen, ha assegurat que l'Executiu europeu redirigirà l'ajuda al desenvolupament per sortejar a Minsk i garantir que arriba a la societat civil i els grups més vulnerables.

Ha anunciat 53 milions d'euros addicionals en ajudes, dels quals dos milions aniran a ajudes per a les víctimes de la repressió i dues per recolzar als mitjans de comunicació i la societat civil a Bielorússia. El gruix es destinarà a la lluita contra el coronavirus, enfortint serveis socials i hospitals.

CRISI NACIONAL, NO ES RESOLDRÀ A BRUSSEL·LES NI MOSCOU

Després d'una cimera extraordinària de tres hores centrada en l'evolució dels esdeveniments a Bielorússia, el bloc europeu ha tancat files per insistir que les protestes "no són geopolítiques" i que es tracta d'una crisi nacional".

"Les manifestacions no són contra cap entitat ni contra cap país veí, són pels drets dels bielorusos", ha defensat Von der Leyen.

D'aquesta forma, els polítics comunitaris han demanat a totes les parts a Bielorússia i "a tercers països" que recolzin un procés de diàleg nacional inclusiu que posi fi a la crisi.

En aquest punt, han citat l'oferta de mediació de l'Organització de Seguretat i Cooperació a Europa (OSCE), organització de la qual formen part Rússia i Bielorússia, assegurant que la UE està llista per engegar aquesta iniciativa.

Sobre com es pot dibuixar aquesta sortida de la crisi, Von der Leyen ha reiterat que la UE estén la mà a una transició a Bielorússia.

"Estem llestos per acompanyar una transició de poder pacífica i democràtica. Recolzem l'obertura de diàleg entre el govern i l'oposició i el paper que pugui jugar l'OSCE", ha conclòs la conservadora alemanya.

Segons Michel, estem davant una crisi que ha de resoldre's des de dins del país pel que, encara que ha estès la seva mà per a una transició pacífica, ha reiterat que la solució "no estan a Brussel·les, ni Moscou".

"He tingut ocasió de parlar amb Vladimir Putin, és important que des de Moscou i Brussel·les estiguem convençuts que hem de recolzar els processos positius que permetin una sortida pacífica i que garanteixin un procés democràtic", ha recalcat el president del Consell.