Publicat 03/03/2020 18:45CET

Els jutges a Catalunya podran forçar la mediació per evitar judicis de separacions i custòdies

La consellera de la Presidència, Meritxell Budó, i la consellera de Justícia, Ester Capella, en la roda de premsa posterior al Consell Executiu.
EUROPA PRESS

BARCELONA, 3 mar� (EUROPA PRESS) -

El Consell Executiu ha aprovat aquest dimarts el projecte de llei de modificació del llibre segon del Codi Civil de Catalunya, que fomentarà l'ús de la mediació en conflictes familiars, i pel qual els jutges podran forçar una sessió de mediació per evitar arribar a judici en casos de separacions i custòdies de fills.

En un comunicat, la Conselleria de Justícia ha informat que amb aquesta llei els jutges podran decidir si forcen les parts a participar en una sessió obligatòria de mediació per conèixer els avantatges de resoldre el conflicte per aquesta via, en lloc de continuar amb la judicial.

La sessió també serà obligatòria si les parts ho haguessin pactat prèviament, i la llei inclou com conflictes familiars tots els assumptes sobre custòdia i tutela dels fills, divorcis, separacions i pàtria potestat.

L'objectiu de la nova norma és donar a conèixer la mediació entre la ciutadania, l'advocacia i els jutjats per promoure-la com a via alternativa, per la qual cosa la Conselleria ha calculat que les sessions informatives de mediació es multiplicaran per tres.

El 2019, el Centre de Mediació de Catalunuya va rebre 1.358 derivacions judicials relacionades amb casos de l'àmbit de la família; i durant el 2018, segons Idescat, hi va haver 17.705 divorcis i separacions, i un de cada quatre es va resoldre amb una sentència judicial, per la qual cosa 4.250 casos es podrien haver resolt amb mediació.

Per via judicial, el procés es pot allargar fins a dos anys, mentre que la mediació pot escurçar el procés i resoldre-ho en un termini d'uns dos mesos, amb un màxim de sis sessions --cada sessió costa 40 euros per persona implicada--, i l'administració de justícia facilita mediadors d'ofici gratuïts en casos en què es justifiqui una falta de recursos econòmics.

www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2021 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés