Actualitzat 18/3/2020 14:01:27 +00:00 CET

Els jutges amenacen de tancar si Lesmes no els dota d'autoprotecció

El president del Consell General del Poder Judicial i del Tribunal Suprem (CGPJ), Carlos Lesmes, Pontevedra/Galícia (Espanya), 30 de gener del 2020.
Beatriz Ciscar - Europa Press - Archivo

MADRID, 18 mar� (EUROPA PRESS) -

Les associacions Francisco de Vitoria (AJFV), Jutgesses i Jutges per a la Democràcia (JjpD) i Fòrum Judicial Independent (FJI) han enviat un escrit urgent a la Comissió Permanent del Consell General del Poder Judicial (CGPJ) per advertir que tancaran els òrgans judicials si en el termini de 24 hores no se'ls ha dotat de "mitjans reals de protecció individual i col·lectiva bàsiques" contra el coronavirus.

L'advertiment també el van fer dimarts en la Comissió Nacional de Seguretat i Salut de la Carrera Judicial, quan els representants d'aquestes associacions --la missiva exclou l'Associació Professional de la Magistratura (APM)-- van explicar la situació i van amenaçar de recórrer a l'autoritat sanitària i de substituir els serveis mínims per teletreball en cas que no atenguin les seves demandes.

En aquest sentit, recorden que l'article 21.2 i 3 de la Llei de prevenció de riscos de laborals reconeix el dret del treballador a interrompre l'activitat i abandonar el lloc de treball quan consideri que comporta un risc greu i imminent per a la seva vida o salut.

Segons el document que han enviat a la Comissió Permanent del CGPJ, que presideix Carlos Lesmes, el requeriment de mitjans de protecció individuals i col·lectius que reclamen aquest òrgan i els presidents dels diferents tribunals superiors de justícia "estan quedant en simples formalitats".

Per aquest motiu, exigeixen al CGPJ coherència entre les seves instruccions i les recomanacions tant nacionals com internacionals en matèria preventiva i de contenció de la Covid-19, i recorden que hi ha un "risc real" que els òrgans judicials i registres civils es converteixin en un focus d'infecció.

Per això, conclouen que cal evitar els riscos del treball presencial a l'hora de prestar els serveis mínims als ciutadans sense riscos innecessaris per als jutges, personal de justícia i ciutadans en general, i proposar a la Comissió Nacional de Seguretat i Salut que paralitzi l'activitat jurisdiccional.