Publicat 30/06/2024 14:04

Els inspectors d'Hisenda rebutgen el 'contingent català' i una Agència tributària catalana: Són inconstitucionals

El president de la Generalitat, Pere Aragonès, intervé durant l'acte de Reconeixement del Dia de l'Empresa 2024, al Palau de la Música, a 26 de juny del 2024, a Barcelona, Catalunya
David Zorrakino - Europa Press

MADRID 30 juny (EUROPA PRESS) -

L'Associació d'Inspectors d'Hisenda de l'Estat (IHE) ha anat alertant en les últimes dates de les conseqüències que Catalunya recapti el cent per cent dels impostos, a més de la fragmentació de l'Agència Tributària. En aquest sentit, ha enumerat els diversos problemes que això comportaria: afectaria la lluita contra el frau fiscal, la repressió del narcotràfic i podria perjudicar la 'caixa única' de les pensions i la gestió de les retencions, entre altres coses.

Des que es va conèixer la reivindicació independentista d'una "sobirania fiscal" per a Catalunya com la que ja tenen el País Basc i Navarra, els inspectors d'Hisenda han fet diverses declaracions, informes i fins i tot han establert unes línies bàsiques en contra d'aquesta proposta plantejada pel Govern català.

El Govern central no comparteix la reivindicació d'un 'contingent català', tot i que en els últims temps s'han obert a un tracte singular en matèria de finançament a Catalunya, a través d'una fórmula imaginativa encara per definir.

En qualsevol cas, els inspectors d'Hisenda van presentar fa unes setmanes un informe en el qual denunciaven la "inconstitucionalitat" del 'contingent català', insistien que suposaria l'Agència Tributària a Catalunya i alertaven que això repercutiria en el frau fiscal.

UNA AGÈNCIA TRIBUTÀRIA CATALANA?

Aquesta setmana al Congrés, la ministra d'Hisenda, María Jesús Montero, va obrir la porta al desenvolupament de l'Estatut de Catalunya, cosa que ja han apuntat diverses fonts del PSOE, que creuen que el camí per convèncer ERC pot passar per aquest assumpte.

El mateix president del Govern central, Pedro Sánchez, ja va apuntar en aquesta direcció a finals de l'any passat, quan es va desplaçar a Barcelona per reunir-se amb el llavors president autonòmic, Pere Aragonès. Després d'aquella reunió, la primera entre tots dos després que Sánchez va ser investit president del Govern espanyol, el cap de l'Executiu central va oferir a l'independentisme un acord per reforçar el finançament autonòmic, l'autogovern i l'ús del català.

En ser interrogat sobre si estaria disposat a desenvolupar l'Agència Tributària catalana, no va tancar la porta a fer-ho i va dir que "és a l'Estatut d'Autonomia" i està "per desenvolupar". "Una qüestió diferent és com es materialitza", va apuntar a continuació.

FRAGMENTACIÓ DE L'AGÈNCIA TRIBUTÀRIA

Sobre aquest aspecte també s'ha pronunciat en reiterades ocasions l'Associació d'Inspectors d'Hisenda, que sosté que la divisió de l'Agència Tributària atemptaria contra la "conculcació dels principis tributaris, fonamentalment la generalitat, la capacitat econòmica, la igualtat, la justícia i l'eficiència tributària".

En el seu document de línies mestres, els inspectors d'Hisenda adverteixen les conseqüències de la fragmentació de l'Agència Tribuaria en la gestió i recaptació dels impostos, en la lluita contra el frau fiscal i en la seva funció d'òrgan vertebrador de determinades ajudes socials de l'Estat.

En aquest sentit, els inspectors assenyalen que l'Agència Tributària també exerceix altres funcions, com les relatives a la gestió d'altres prestacions, alienes a l'àmbit tributari, com les deduccions en l'IRPF, els ajuts per a mares treballadores o els destinats a les famílies nombroses, o altres com la bonificació en el gasoil o la gestió del mínim vital.

"El desafiament de la creació d'una Administració Tributària fraccionada comporta el traspàs de determinades línies vermelles que posen en un compromís l'eficiència en la gestió del sistema tributari, amb la qual cosa es poden generar desigualtats en el moment d'aplicar-se com a conseqüència d'una gestió ineficient", adverteixen.

TAMBÉ EL SISTEMA D'INFORMACIÓ TRIBUTÀRIA

D'aquesta manera, resultaria afectat el sistema d'informació tributària, "que ha de ser únic per a tot el territori a fi de garantir-ne l'aplicació, ja que la lluita contra el frau fiscal es fonamenta a disposar d'un sistema d'informació tributària unificat el més ampli possible".

D'altra banda, els inspectors d'Hisenda assenyalen que la necessitat d'un sistema de caixa única "també es veuria afectat". "La gestió i el control de les retencions i pagaments fraccionats s'haurien de dur a terme per l'Agència Tributària, amb independència del percentatge de cessió de la recaptació que se cedeixi a cada comunitat", afegeixen.

I això, segons precisen, comportaria un "gran risc" en la gestió de les retencions, que "s'han de realitzar de manera integrada per l'Agència Tributària, i per al sistema de control de les activitats econòmiques, que ha de ser de caràcter integrat".

PROBLEMES EN EL CONTROL DUANER

De la mateixa manera, els inspectors d'Hisenda alerten dels problemes en els plans de control duaner i del contraban, i recorden que l'Agència Tributària "presta especial atenció a la repressió del narcotràfic i a l'evolució del contraban de tabac en general: "Els resultats més rellevants d'aquests plans difícilment es podrien aconseguir en una Administració tributària independent de Catalunya".

La proposta del Govern català també afectaria la lluita contra les trames de l'IVA, segons un informe recent dels Inspectors d'Hisenda. "Els resultats obtinguts en els últims anys són conseqüència de llargues investigacions, en les quals intervenen els diferents equips d'Inspecció de tot el territori nacional, actuant com a òrgan coordinador l'Oficina Nacional d'Investigació del Frau. Aquests plans no es podrien dur a terme a Catalunya si es fracciona l'Agència Tributària", alerten.

També implicaria problemes en la lluita contra el frau organitzat, tenint en compte que "el frau fiscal més complex i sofisticat s'estén pels territoris més diversos, utilitzant freqüentment societats domiciliades a diferents Comunitats Autònomes". "Fragmentar la informació disponible equival en la pràctica a no poder combatre en un termini adequat els fraus més greus", afegeixen.

Un altre dels problemes que identifiquen els inspectors d'Hisenda en el seu informe respecte a aquest 'contingent català' també té a veure amb la deslocalització d'empreses si es fracciona la gestió dels impostos sobre el consum.

"Qualsevol diferència en la gestió d'aquests impostos, incloses les actuacions de la Inspecció, suposaria un obstacle per a la lliure circulació de mercaderies i un al·licient perquè es produïssin situacions de deslocalització d'empreses", assenyalen.

PROBLEMES DE CONTROL D'EMPRESES

Amb tot, també apunten a "molts problemes" en el cas de la cessió de la Inspecció dels tributs suportats a Catalunya, especialment en els contribuents amb una grandària mitjana o gran, en la mesura en què fan operacions a tot el territori espanyol, o fins i tot internacionalment.

"El problema s'agreuja quan ens referim al control de les empreses multinacionals, ja que l'explotació de la informació i les actuacions de control ha de ser exercida amb caràcter nacional", postil·len.