Actualitzat 09/05/2018 13:01 CET

Els gestors administratius catalans veuen inexactituds en el 30% d'esborranys de la Renda

Lluís M. Alonso, Alfonso Lluzar, Jordi Altayó (Col·legi Gestors Administratius)
EUROPA PRESS

BARCELONA, 9 maig (EUROPA PRESS) -

El Col·legi de Gestors Administratius de Catalunya ha alertat de la inexactitud del 30% d'esborranys de la Renda elaborats per l'Agència Tributària --l'entitat gestiona uns 800.000 del total en cada campanya--, per errors o per falta d'informació, la qual cosa pot comportar canvis en el resultat de la declaració si no es corregeix.

En roda de premsa aquest dimecres, el ponent de la comissió fiscal del col·legi Jordi Altayó ho ha atribuït al fet que les fonts de l'Agència "no tenen el rigor necessari".

I també considera que hi ha informació de subvencions, deduccions per lloguer, titularitat d'immobles, quotes col·legials, sindicals i a partits que no apareixen en els esborranys, encara que admet que la precisió dels esborranys ha millorat en els darrers anys.

Per a ell, els nous sistemes que l'administració ofereix per fer la declaració, des de Renda Web fins a l'app i el servei telefònic --els dos últims incorporats aquest any--, poden transmetre una sensació de facilitat i d'agilitar el procés, però és un tràmit complex: "Estem d'acord amb què s'ha de facilitar la feina al contribuent, però no se'l pot enganyar".

Ha insistit que l'IRPF és l'impost de més recaptació per a l'Estat i que no es pot solucionar amb uns quants clics o una trucada telefònica: "Si és tan senzill fer la declaració de la Renda, presentar-la i que et retornin els diners, preguntaria com s'explica que el manual tingui 1.040 pàgines".

Altayó ha criticat que el que subjeu de la instauració d'aquests nous mecanismes és que "no es revisi la declaració de la Renda i es presenti" amb rapidesa i sense revisar-la detingudament.

En la roda de premsa també han estat el president del col·legi, Alfonso Lluzar, i el membre de la comissió fiscal Lluís M.Alonso, que ha citat algunes traves que tenen els autònoms per desgravar certes despeses a la declaració, i la falta de mecanismes per exigir responsabilitats a l'administració davant d'aquestes situacions.

CAMPANYA 2017

L'Agència Tributària preveu retornar 1.678 milions d'euros a contribuents catalans en la campanya de la Renda 2017, un 5,3% menys que l'exercici anterior.

Es calcula que es presentaran 3,56 milions de declaracions a Catalunya --un 1,14% més que en la campanya 2016--, amb 2,25 milions que sortiran a retornar, mentre que les declaracions a ingressar seran 1,19 milions per un import de 2.206 milions, un 4,9% més.

Segons les previsions d'Hisenda, el resultat net previst per a aquesta campanya a Catalunya és de 528 milions d'euros, xifra un 60% superior a l'any anterior, quan va ser de 331 milions.

www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2021 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés