Els germans Vila d'Abadal es consagren com a protagonistes de l'actualitat política

Actualitzat 31/1/2010 11:57:56 CET

BARCELONA, 31 Ene. (EUROPA PRESS) -

Els germans Vila d'Abadal, néts d'un dels fundadors d'UDC i fills d'un dels diputats que va accedir el 1980 al Parlament a les files de Jordi Pujol, s'han consagrat durant les últimes setmanes com a protagonistes de l'actualitat política espanyola, en fer córrer les seves paraules rius de tinta en els diaris.

Josep Maria, com a alcalde de Vic (Barcelona ), va saltar a la primera plana informativa amb la seva proposta de deixar d'empadronar els immigrants 'sense papers', mentre que Marià va fer el mateix en defensar les candidatures a emplaçar el magatzem de residus nuclears de Yebra (Guadalajara) i Ascó (Tarragona), com a gerent de l'Associació de Municipis en Àrees de Centrals Nuclears (AMAC).

L'alcalde de Vic des del 2007 i un dels candidats que figurarà a les llistes de CiU de cara a les pròximes eleccions autonòmiques, va acabar per desestimar la seva proposta després de setmanes de polèmica, ja que l'Advocacia de l'Estat va apreciar que el consistori incomplia la legalitat vigent.

Els dos provenen d'un llinatge amb solera, propietaris d'una gran masia a la comarca d'Osona, 'El Cavaller de Vidrà', i vinculats històricament amb UDC. Els Vila d'Abadal donen nom a un carrer de Vic i també a l'auditori situat al complex municipal 'El Sucre'.

El pare de tots dos, Marià Vila d'Abadal i Vilaplana, va ser diputat de CiU la primera legislatura després de la recuperació de l'autogovern i va participar activament en la lluita antifranquista.

L'avi, l'otorinolaringòleg Lluís Vila d'Abadal (1889-1937), va participar a Acció Catalana els anys 20 i després va ser un dels fundadors d'UDC i també del Sindicat de Metges de Catalunya. Entre els seus pacients més cèlebres, destaquen el cardenal Vidal i Barraquer, Jaume Carner i Francesc Cambó.

Durant la Guerra Civil, va pertànyer lleial al bàndol republicà, i va treballar a la Clínica Plató, reconvertida en un hospital de guerra. Va col·laborar en l'establiment de la 'Columna Pau Claris', una força armada al servei de la Generalitat impulsada per Unió i Palestra, contraposada als que van impulsar partits i sindicats, tot i que aquest intent va fracassar.

També va lluitar per restablir el culte catòlic amb garanties i normalitzar les relacions amb la cúria vaticana. El mateix partit reconeix que Lluís Vila d'Abadal era un dels seus "referents" els anys 30.

Lluís procedia d'una família de tradició carlina per part de pare, i liberal per part de mare, i tant el seu oncle com el seu cosí per part materna van militar a la Lliga Regionalista, ocupant destacats llocs de responsabilitat.

L'actualitat més visitada a Aldia.cat

www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2019 Europa Press. Està expressament prohibida la redistribució i la redifusió de tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense previ i exprés consentiment.