Publicat 06/05/2015 19:39

Els germans Cierco (BPA) retreuen als EUA l'acusació pública de blanqueig

BARCELONA, 6 maig (EUROPA PRESS) -

Els germans Ramón i Higini Cierco, accionistes majoritaris de Banca Privada d'Andorra (BPA) han presentat un escrit d'al·legacions en el qual critiquen l'anunci del Govern dels Estats Units d'alerta per blanqueig de capitals a l'entitat andorrana a començaments de març que va desembocar en la seva intervenció i en la liquidació de la seva filial espanyola, Banc Madrid.

En un escrit presentat a les autoritats nord-americanes a través de la firma d'advocats nord-americana Leweis Baach, els germans mostren el seu desacord amb l'afirmació que el Grup BPA és una institució financera la principal activitat de la qual és el de rentat de diners i sostenen que aquest avís d'acusació "ha de ser retirat".

Consideren que el Departament del Tresor dels Estats Units, el Fincen, "va fallar en la consulta o en l'intent d'abordar qualsevol qüestió que hagués identificat i va fallar en la recopilació d'informació i avaluació objectiva del negoci legítim de BPA".

"Després d'haver consultat les fonts d'informació disponibles en relació amb aquest negoci i l'impacte de les mesures en els centenars de treballadors i els milers de dipositants, les conclusions i les actuacions haurien d'haver estat diferents", afegeix l'escrit d'al·legació.

Els accionistes majoritaris argumenten en la seva carta que, si el Fincen hagués entaulat un diàleg confidencial amb el banc, hauria pogut concloure que presentar aquest escrit d'acusació de blanqueig "era precipitat i desproporcionat".

Lamenten que "va provocar consternació i va generar un profund impacte" en els accionistes majoritaris de BPA, els seus 1.000 treballadors i els més de 25.000 dipositants distribuïts en 31 sucursals en tres països.

Insisteixen que l'escrit d'acusació es basa en gran mesura en esdeveniments ocorreguts en el passat i ja judicialitzats, i no identifica riscos imminents, tot i que d'haver-se detectat algun risc, com accionistes majoritaris l'haurien abordat "en seguida".

Els germans Cierco puntualitzen que no eren els responsables de la gestió diària del Grup BPA, però sí han aprovat des del 2003 la contractació de "dos dels principals firmes d'auditoria del món", com són KPMG i Deloitte, per fer auditories anuals de prevenció de blanqueig de capitals.

Agreguen que tant aquests auditors com les autoritats públiques reguladores dels sistemes financers van remetre periòdicament que BPA "complia amb les lleis i regulacions de prevenció de blanqueig de capitals".

"BPA ha utilitzat tècniques, bases de dades i eines avançades i internacionalment reconegudes d'investigació per a la captació i monitorització contínua dels seus clients" amb l'objectiu d'evitar el blanqueig, conclouen.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés