Publicat 2/9/2020 17:34:54 +02:00CET

Els Franco recorreran la sentència que ordena retornar el Pazo de Meirás a l'Estat

Panoràmica del Pazo de Meirás, una de les joies de la corona de la família Franco
GETTY IMAGES

MADRID, 2 set. (EUROPA PRESS) -

La família Franco recorrerà la sentència que ha donat a conèixer aquest dimecres el Jutjat de Primera Instància 1 de la Corunya que ordena la devolució del Pazo de Meirás a l'Estat, el qual declara propietari de l'immoble.

Segons el seu advocat, Luis Felipe Utrera, la resolució conté errors i evita rebatre els arguments fonamentals que esgrimeix la família del dictador per retenir la finca. No obstant això, entén que els Franco no han d'abandonar l'immoble fins que hi hagi una resolució judicial ferma.

En declaracions a Europa Press, el lletrat ha assenyalat la seva intenció de recórrer malgrat que encara ha d'estudiar amb detall la resolució, que té 400 pàgines, i que a més d'ordenar la devolució del pazo dictamina que els Franco no han de ser indemnitzats per les despeses del manteniment de la propietat.

"Des del punt de vista jurídic, no puc estar-hi més en desacord amb la sentència, que a falta d'una lectura en profunditat sembla que evita rebatre els arguments fonamentals de la contestació a la demanda", segons l'advocat. A parer seu, la resolució és "tècnicament deficient".

Utrera també critica que la resolució doni per provats tots els fets que recull un llibre sobre el Pazo de Meirás que van escriure dos militants del Bloc Nacionalista Gallec que van declarar obertament el seu antifranquisme. "Evidentment recorrerem i evidentment confiem que les instàncies superiors resolguin en dret", ha afegit.

El lletrat ha afirmat que s'ha sentit "decebut" perquè confiava en una sentència jurídicament acceptable "però no ha estat així", ha manifestat després d'afegir que la família no s'esperava aquesta resposta de la justícia.

Segons Utrera, l'Estat sempre ha considerat el pazo propietat seva,"quan tots els espanyols o gran part, els que no estan contaminats políticament, saben que no ha estat així".

Així, ha apuntat que quan la propietat es va destruir l'any 78 l'Estat se'n va oblidar totalment i Carmen Franco la va reconstruir. "En aquell moment no es va acordar que era seu", ha assenyalat, després de recordar que l'Ajuntament de la Corunya va cobrar cinc-centes mil pessetes a Carmen Polo per l'extinció de l'incendi.

En el procediment, la Xunta de Galícia, els ajuntaments de Sada i la Corunya i la Diputació de la Corunya han defensat el posicionament de l'Advocacia de l'Estat, mentre que sis familiars de Francisco Franco i una societat limitada han constat com a demandats.

Contador