MADRID, 14 Mar. (EUROPA PRESS) -

La comissió d'experts de la reforma fiscal és partidària de suprimir l'impost sobre dipòsits bancaris o considerar-lo "indelegable" a les comunitats autònomes.

   Els experts recorden que davant dels "pertorbadors efectes" dels impostos autonòmics per a l'economia nacional i en defensa de les entitats de crèdit en moments que estaven immerses en una "greu crisi", el Govern central ha intentat evitar aquests perjudicis ocupant a tipus 0% l'espai dels impostos autonòmics sense benefici recaptatori per a l'Administració central.

   Els 'savis' creuen que haurien de suprimir-se aquests impostos "amb caràcter definitiu i general". Així, indiquen que si la raó de la seva implantació és merament recaptatòria, existeixen altres figures impositives "menys distorsionants" de l'activitat econòmica i dels principis de justícia tributària.

   En canvi, si la raó és la idea que el sistema financer suporta una càrrega tributària inferior a la d'altres sectors econòmics que no cobreix el cost potencial de les seves externalitats, existeixen altres alternatives tècnicament més correctes per augmentar-la.

UNA DECISIÓ CONSENSUADA AMB L'EUROZONA

   En tot cas, la comissió que encapçala el catedràtic Manuel Lagares considera que ni la solvència ni la rendibilitat actual i previsible del sistema financer espanyol, ni sobre tot el procés obert d'unió bancària europea, aconsellen prendre decisions "unilaterals" en aquesta matèria. Així, indica que qualsevol impost addicional a l'activitat bancària hauria de consensuar-se a la UE o com a mínim amb l'eurozona, per evitar un "càstig competitiu" a la banca espanyola.

   "Si l'opinió del Govern fos que el sistema financer suporta una pressió fiscal desproporcionadament baixa, hauria de traslladar aquesta opinió a la Comissió Europea i utilitzar els mecanismes de coordinació fiscal existents en el si de l'eurozona per avançar cap a una imposició comuna sobre l'activitat financera", assenyala la proposta 104 de l'informe.

"UN IMPOST NO REGIONALITZABLE"

   A més, davant de l'extrema mobilitat de l'estalvi, estimen que l'impost sobre els dipòsits bancaris és, per la seva pròpia naturalesa, un impost no regionalitzable i la competència normativa del qual fa que la seva regulació i gestió hagi de recaure "exclusivament" a l'Administració central. "Una altra cosa és que la recaptació del mateix pugui repartir-se de manera preestablerta i automàtica entre Govern espanyol i comunitats".

   En tot cas, veuen recomanable l'actual situació d'incertesa generada per l'excessiva lentitud del procés jurídic.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés