Actualitzat 22/10/2015 13:30

Els exdirectius de Novacaixagalicia condemnats hauran de tornar gairebé 14 milions d'euros

L'entitat va haver de fer provisió de 29,9 milions d'euros i abonar més de 24 milions d'euros pels nous contractes d'alta direcció

MADRID, 22 oct. (EUROPA PRESS) -

L'Audiència Nacional ha imposat penes de dos anys de presó als exdirectius de Novacaixagalicia Julio Fernández Gayoso, José Luis Pego, Óscar Rodríguez Estrada i Gregorio Gorriarán i a l'advocat Ricardo Pradas pel cobrament indegut de prejubilacions milionàries. A més, tres d'ells --Pego, Gorriarán i Rodríguez Estrada-- hauran de tornar gairebé 14 milions d'euros, corresponents a les quantitats que se'ls va abonar indegudament.

En concret, la Secció Tercera de la Sala Penal ha condemnat qui va ser director general de l'entitat, Pego, a tornar més de 8,5 milions d'euros, Gorriarán, exresponsable del grup immobiliari, a reintegrar més de cinc milions d'euros, i un altre alt càrrec, Rodríguez Estrada, una quantitat superior als 200.000 euros, com a autors d'un delicte d'administració deslleial en concurs amb un d'apropiació indeguda, en la seva modalitat de gestió deslleial.

Per la seva banda, es considera l'excopresident Fernández Gayoso i el lletrat Pradas cooperadors necessaris, ja que "van aportar la seva col·laboració amb fets rellevants sense els quals el delicte no s'hagués comès".

La pena de presó imposada no supera els cinc anys, per la qual cosa, si es recórrer la condemna, els exdirectius podrien sol·licitar una suspensió de la pena que els evitaria, de moment, l'ingrés a la presó.

L'Audiència Nacional condemna a més aquestes cinc persones a una multa de deu mesos amb una quota diària de 250 euros (uns 75.000 euros) i a una inhabilitació especial durant el temps de la condemna per a la feina que desenvolupaven quan van realitzar els fets enjudiciats.

La sentència destaca que l'entitat "costava 181 milions d'euros i va haver de fer provisió de 29,9 milions d'euros i abonar més de 24 milions d'euros com a conseqüència dels nous contractes d'alta direcció", una quantitat que va haver de ser abonada íntegrament pel FROB, organisme públic que va possibilitar que NCG subsistís gràcies als diners públics injectats".

En la decisió, de 188 folis, s'estableix que la indemnització és a favor del FROB i no de Novacaixagalicia. La Sala ha absolt l'exdirector general adjunt de Novacaixagalica, Javier García Paredes, contra qui la Fiscalia va retirar la seva acusació en la fase d'informes del judici el mes de juliol passat i contra qui tampoc va sol·licitar cap tipus d'indemnització en el seu escrit d'aclariment.

La Sala explica la difícil situació de l'entitat bancària fusionada que va portar el FROB a injectar quantitats milionàries. Els acusats, "que sabien aquestes circumstàncies, van millorar (tres d'ells) intencionadament les seves condicions econòmiques per al cas més que probable, per raonable, de la seva sortida de la nova entitat fusionada considerada la seva gestió anterior, ja que volien prescindir dels seus serveis els nous inversors que poguessin venir a fer-se càrrega de l'entitat".

Van blindar les seves prejubilacions "i van defugir tota la legislació comunitària i espanyola sobre la remuneració d'alts directius en entitats en crisi salvades amb diners públics". Tot això, afegeix la sentència, "amb l'ajuda inestimable per imprescindible dels altres dos acusats (Gayoso i Pradas), que cooperaven de manera imprescindible perquè en els esmentats nous contractes s'obviés la legislació aplicable a la remuneració d'alts directius i s'ignorés deliberadament les limitacions que l'esmentada legislació imposava i imposa".




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés