Publicat 06/06/2019 12:42

Els exdiputats de la CUP sancionats pel Suprem justifiquen que no van contestar Vox perquè els provocava un "dany moral"

Jordi Snchez (JxCat): "Marchena gana el pulso a Batet"
Pool - Archivo

Recorren la multa davant la Sala de Govern del Suprem i també demanen que no es dedueixi un testimoniatge del seu comportament

MADRID, 6 juny (EUROPA PRESS) -

Els exdiputats de la CUP Antonio Baños i Eullia Reguant, que van ser sancionats pel tribunal que jutja el procés per no voler contestar les preguntes de l'acusació popular que exerceix Vox, han recorregut la multa davant la Sala de Govern del Tribunal Suprem en allegar que van prendre aquesta decisió pel "dany moral" que els suposava respondre aquest partit.

Tant Baños com Reguant acudeixen a la Sala de Govern a través d'un recurs d'alada després d'haver recorregut davant la Sala Penal la retirada de la sanció, que el tribunal que presideix Manuel Marchena va establir en 2.500 euros per a cadascun, i solliciten que es deixi sense efecte tota la resolució i, per tant, no continu la deducció de testimoniatge del seu comportament per un delicte de desobedincia greu.

Les defenses de Baños i Reguant asseguren en els seus respectius escrits que els exdiputats cupaires van mostrar "disposició" a "collaborar" amb la Justícia, contestant la Fiscalia, l'Advocacia de l'Estat i la resta de parts processals, excepte l'acusació popular.

Per a Baños, "difícilment pot qualificar-se l'actuació com una negativa a declarar", mentre que Reguant afegeix que la seva intenció era "poder aportar al tribunal tot el coneixement que obrava en el seu poder susceptible d'esclarir els fets objecte d'enjudiciament".

Per tots dos invoquen l'article 418 de la Llei d'Enjudiciament Criminal (LeCrim), segons el qual "cap testimoni podr ser obligat a declarar sobre una pregunta que el pugui perjudicar materialment o moralment i d'una manera directa i important".

PROSELITISME I PROPAGANDA POLÍTICA

Segons Baños, la negativa es basa no en una "discrepncia en abstracte de carcter polític o ideolgic amb la part processal", sinó en la "preservació" de la seva integritat ideolgica "enfront de qui entén que ha instrumentalitzat i aprofitat la seva intervenció" en el judici del procés "amb finalitats de proselitisme i propaganda política".

D'altra banda, l'exdiputat de la CUP recorda que l'article 716 de la LeCrim estableix que "el testimoni que es negui a declarar incorrer en la multa de 200 a 5.000 euros, que s'imposar a l'acte".

No obstant aix, subratlla que el tribunal no va adoptar la decisió de sancionar-lo i deduir testimoniatge "en la interlocutria", és a dir, en el mateix moment en el qual Baños estava assegut a la cadira dels testimonis del judici, sinó que els magistrats es van prendre un temps per deliberar.

Baños diu a la Sala de Govern del Suprem que el tribunal del procés ha "infringit clarament" en aquest cas "les normes processals, tant les relatives al tipus de procediment sancionador com les exigncies concretes", motiu pel qual demana la nullitat de l'acord.

INDEFENSIÓ

Per la seva banda, Reguant explica que va entrar al Saló de Plens on se celebra la vista oral just després de Baños i, segons el seu escrit, la seva intenció era contestar l'acusació popular com havia proposat el seu company de partit, és a dir, a través del president del tribunal. No obstant aix, allega que no li van donar aquesta opció.

L'exdiputada també es queixa que en aquest procés sancionador no es van complir els procediments reglats en la LeCrim, perqu afirma que un cop que el tribunal li va comunicar la decisió ella no va poder fer allegacions, la qual cosa li ha pogut provocar "indefensió". També allega que la decisió dels magistrats no va estar prou motivada perqu no va aportar descripció dels fets, sinó que es remitent a l'enregistrament del judici.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés