Els exconsellers catalans Santi Vila i Lluís Puig hauran de pagar les fiances en la causa dels 44 béns de Sixena

Publicat 9/1/2020 17:48:31CET
El conseller d'Empresa i Coneixement, Santi Vila, i la directora de l' Agència Catalana de Consum, Montserrat Ribera
EUROPA PRESS - Archivo

OSCA, 9 gen. (EUROPA PRESS) -

Els exconsellers catalans de Cultura Santi Vila i Lluís Puig hauran de pagar les fiances de 216.000 i 88.000 euros, respectivament, en la causa judicial per la seva presumpta desobediència perquè es van negar a retornar 44 béns del Reial monestir de Santa Maria de Sixena (Osca) dipositats al Museu de Lleida i que el Govern d'Aragó va recuperar el 2017. Vila està acusat, així mateix, d'usurpació d'atribucions judicials.

Així ho ha acordat la titular del Jutjat de Primera Instància i Instrucció número 3 d'Osca, Marina Rodríguez, en les respectives actuacions d'aquest dimecres 8 de gener, després que les defenses dels exconsellers sol·licitessin, el passat 13 de desembre del 2019, la reducció de totes dues fiances, recollides en la interlocutòria del 5 de desembre, en la qual la jutgessa decretava l'obertura de judici oral. En les actuacions que s'han fet públiques aquest dijous, la titular del Jutjat d'Osca manifesta que es mantenen les fiances perquè els recursos es van desestimar.

En les actuacions, la jutgessa assenyala que les fiances es limiten a "complir el que està establert en la llei processal, tenint en compte les acusacions formulades i sense perjudici del resultat final del judici oral".

En el cas del recurs de Vila, la jutgessa desestima també l'incident de nul·litat que va interposar la seva defensa, que l'ha fonamentat en "la vulneració del dret fonamental a la tutela judicial efectiva i a un procediment amb totes les garanties sense indefensió". A parer seu, la interlocutòria del 5 de desembre d'obertura del judici oral "vulnera el dret a la tutela judicial efectiva, el dret a defensa i a jutge predeterminat per la llei".

Sobre aquesta qüestió, l'advocat Jorge Español, en representació de l'Ajuntament de Vilanova de Sixena (Osca), havia sol·licitat que es desestimés l'incident de nul·litat que va sol·licitar la defensa de Vila i considera que hauria de tramitar-se en les qüestions prèvies.

Contador