Actualitzat 01/07/2019 18:11 CET

Els expropietaris de BPA guanyen el seu recurs contra les autoritats bancàries d'Andorra

EUROPA PRESS - Archivo

L'Areb els reclama 479 milions al·legant responsabilitat en la caiguda del banc

ANDORRA LA VELLA (ANDORRA), 1 Jul. (EUROPA PRESS) -

La justícia andorrana ha estimat el recurs dels examos de Banca Privada d'Andorra (BPA) contra la inadmissió de la querella que van presentar contra les autoritats bancàries del país, i paral·lelament l'Agència Estatal de Resolució d'Entitats Bancàries (Areb) els reclama 479 milions d'euros, han informat a Europa Press fonts coneixedores.

Segons ha publicat 'El Confidencial', els accionistes majoritaris de BPA fins a la seva intervenció --els germans Higini i Ramon Cierco i el seu exconseller delegat Joan Pau Miquel-- van guanyar el recurs d'apel·lació el 20 de juny, i, en menys d'una setmana, l'Areb ha reclamat als Cierco i a la resta de la direcció de l'antic BPA 479 milions d'euros al·legant la seva responsabilitat en la caiguda de l'entitat.

L'AUTO JUDICIAL

L'auto recollit per Europa Press que estima el recurs d'apel·lació dels examos del banc constata que "es pot prudencialment considerar que en l'operació de transmissió del negoci de BPA a Vall Banc, finançat mitjançant l'emissió de les obligacions convertibles (Cocos), BPA hauria sofert un perjudici de milions".

El jutge ordena diligències per aclarir el valor de les obligacions convertibles en la seva data d'emissió; com es van determinar les característiques de l'emissió; el valor real de les obligacions el 3 d'abril (quan les va adquirir Jc Flowers); el preu satisfet per Jc Flowers; per què es van depreciar les obligacions; per què es va condonar el preu del cupó per 2017; i "determinar la concreta intervenció de cadascun dels querellats en els fets investigats".

"Només així es podrà valorar si l'enorme pèrdua de valor de les obligacions convertibles (Cocos), que en poc més de dos anys va passar de 70 milions d'euros a 12,8, va obeir a causes que excedeixen de l'àmbit de la jurisdicció penal", afegeix.

L'auto esmenta un informe de 2018 del catedràtic d'Economia Financera de la Universitat Autònoma de Madrid, Prosper Lamothe Fernández, sobre l'emissió de Cocos per part de Vall Banc: conclou que el nivell de rendibilitat d'aquestes obligacions "no es troba dins d'un rang de mercat raonable ni s'ajusta al seu perfil de riscos".

L'informe afegeix que el valor raonable "representaria un 27,29% del seu valor nominal. Això és, el valor raonable de les Obligacions emeses per Vall Banc ascendiria a 19.103.500 euros, enfront del seu valor nominal, que és de 70 milions d'euros, al moment de la seva emissió".

A més, a principis de juny, els germans Cierco i Joan Pau Miquel van dir en un comunicat que les autoritats andorranes han d'anul·lar la compravenda dels bons amb què "de forma artificiosa" el fons americà JC Flowers va compensar els actius rebuts de l'Estat andorrà després de nacionalitzar-se BPA per donar lloc a l'actual Vall Banc.

En el comunicat al·legaven que la venda dels Cocos no va seguir els mecanismes de concurrència i publicitat "que estableix la llei aprovada expressament per gestionar la denominada crisi de BPA. El procediment és anòmal i il·legal".

LA RECLAMACIÓ DE L'AREB

A la fi d'aquest mes de juny --pocs dies després de l'acte judicial que estima el recurs dels examos del banc--, l'administrador únic de la intervinguda BPA, Òscar Gelabert, va interposar una demanda civil contra els membres del consell d'administració de l'entitat abans de ser intervinguda.

Per als demandats, "és una resposta a la reclamació feta pels antics accionistes de BPA exigint una reparació dels danys causats amb l'expropiació del grup bancari", segons un comunicat.

També consideren que és una resposta "a la querella que recentment s'ha admès a tràmit i que acusa l'Areb, BPA i JC Flowers de prevaricació i administració deslleial, entre d'altres, per l'afer dels Cocos".

www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2021 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés