Publicat 17/6/2019 15:00:30CET

Els eurodiputats de Bildu i ERC prometen per "la República" i "els "presos polítics", i la JEC estudiarà si ho accepta

Acte d'acatamiento a la Constitució dels Diputats electes al Parlamento Europeu
Eduardo Parra - Europa Press

MADRID, 17 juny (EUROPA PRESS) -

Els eurodiputats electes d'Ara Repúbliques, la coalició que va liderar Oriol Junqueras i que va unir ERC, Bildu i el BNG en les passades eleccions del 26 de maig, han promès aquest dilluns la Constitució "per imperatiu legal", per "la República" i per "la llibertat dels presos polítics". La Junta Electoral Central, que els ha pres jurament, decidirà si aquestes fórmules són vàlides per accedir al càrrec.

La JEC ha convocat aquest dilluns al Congrés els 54 eurodiputats elegits en els comicis del 26 de maig per procedir a l'acte de promesa o jurament de la Constitució, un tràmit imprescindible per poder rebre l'acta que els permetrà accedir al Parlament d'Estrasburg.

El vicepresident de la JEC, Eduardo Calvo Rojas, ha obert la sessió pública advertint els electes que la seva promesa o jurament havia de ser "clar i incondicionat", tal com estableix la llei i la doctrina del Tribunal Constitucional. A partir d'aquí, ha anat nomenant els eurodiputats electes i la seva majoria s'han limitat al tradicional "juro" o "prometo", sense cap afegitó.

MÉS ENLLÀ DE L'"IMPERATIU LEGAL"

Però d'altres han decidit introduir afegits per justificar l'acte d'acatament i no només han fet servir el "per imperatiu legal" que va introduir Herri Batasuna fa dècades i que va acceptar el Tribunal Constitucional, sinó més expressions, com ja va passar en les sessions constitutives del Congrés i del Senat.

Així, Pernando Barrena, de Bildu, ha promès "per imperatiu legal" i "fins a la consecució de la República basca", mentre que Diana Riba, parella del senador suspès Raül Romeva, i també d'ERC, ho ha fet "pel dret a l'autodeterminació" i "per la llibertat dels presos polítics i el retorn dels exiliats".

El tercer eurodiputat electe d'Ara Repúbliques, Oriol Junqueras, no ha pogut acudir al Congrés en haver-li negat el Tribunal Suprem el permís perquè fos traslladat des de la presó de Soto del Real, on es troba en presó provisional a l'espera de la sentència del judici del procés independentista català.

VARIETAT DE FÓRMULES D'UNIDES PODEM

També els d'Unides Podem han afegit 'afegitons' a la promesa o jurament de la Constitució. Així, María Eugenia Rodríguez Palop ho ha fet "per la lluita feminista", Miguel Urbán (Podem) ha dit que prometia "per imperatiu legal" per "treballar per les classes populars", Sira Rego (IU) ha assegurat que promet "per imperatiu legal" i des dels seus "principis republicans", Idoia Villanueva (Podem) "per un projecte sostenible i divers que no deixi ningú enrere" i José Manuel Pineda (IU) s'ha esplaiat afirmant que compleix el requisit "per imperatiu legal" i per "treballar pels drets humans, el socialisme" i d'altres conceptes.

Per la seva banda, la nacionalista basca Izaskun Bilbao (PNB) s'ha limitat a prometre el càrrec "per imperatiu legal", mentre que els tres eurodiputats de Vox (Jorge Buxadé, Macely Aguilar i Hermann Tertsch) han jurat "per Espanya".

"Un s'avorreix de tanta impostació", ha resumit l'eurodiputat de Ciutadans Javier Nart, quan li tocava acatar la Constitució.

Després d'escoltar les promeses i juraments, la Junta Electoral ha de decidir si tots els eurodiputats electes "han complert el requisit" i, en cas afirmatiu, procedirà a lliurar les credencials a partir de les quatre de la tarda d'aquest dilluns.

ABSENTS

A la cita del Congrés tampoc no s'hi ha pogut sumar el cap de llista del PSOE en les recents europees, Josep Borrell, perquè tenia un compromís oficial en un Consell de Ministres de la Unió Europea en la seva condició de ministre d'Afers exteriors. Prendrà jurament altre dia, presumiblement aquesta setmana.

I tampoc no hi han assistit els dos eurodiputats de JxCat, Carles Puigdemont i Toni Comín, que es troben fugits de la Justícia espanyola a Bèlgica. En el seu nom s'ha personat el seu advocat, Gonzalo Boye, per lliurar un acatament davant del notari, però no ha estat acceptat per la JEC.

La falta d'acatament de la Constitució és un requisit imprescindible per obtenir l'acta d'eurodiputat, però no suposa la pèrdua de l'escó, que es mantindrà buit a l'espera que es completi aquest procediment formal o es produeixi una renúncia de l'electe per ser rellevat pel següent en la llista.