Els estibadors convoquen vaga i aturades als ports entre el 25 i 30 de novembre

Publicat 14/11/2019 16:52:02CET
Estibadors
EUROPA PRESS - Archivo

Per reclamar que els convenis s'adaptin abans de finalització d'any a la reforma del sector aprovada el 2017

MADRID, 14 nov. (EUROPA PRESS) -

Els estibadors han convocat una jornada de vaga el proper 25 de novembre i aturades parcials entre els dies 26 i 30 per demanar que els convenis col·lectius dels ports s'adaptin a la nova normativa derivada de la reforma del sector aprovada el 2017, segons va informar la Coordinadora, el principal sindicat del sector.

El sindicat assegura que, en cas que no s'adaptin els convenis abans de finalització d'any, passaran a ser nuls i "la professió de l'estiba quedarà en un forat legal sense cap garantia per als treballadors".

La Coordinadora atribueix a "la manca de voluntat negociadora i l'actitud de bloqueig" de la patronal el retard en l'adaptació dels convenis, malgrat que, segons asseguren, els ministeris de Treball i de Foment van nomenar presidents de la comissió negociadora a experts en matèria laboral i de competència.

Per això, i davant la proximitat de la fi d'any, la formació que dirigeix Antolín Goya ha convocat vaga per al dilluns 25 de novembre, si bé s'estendrà des de les 8.00 hores d'aquest dia fins a les 8.00 hores del dimarts dia 26.

Aquesta vaga de 24 hores s'encadenarà amb les aturades d'una hora alterna que duran a terme de manera continuada des del 26 de novembre i fins al dia 30 d'aquest mes.

Així, en aquestes jornades, els estibadors pararan una hora i treballessin la següent, per tornar a parar l'hora següent, i així successivament.

En aquest sentit, La Coordinadora indica que les aturades en hores alternatives impedeixen que hi hagi "cessació dels serveis i que es vegin afectades les mercaderies sensibles, les perilloses, les que cobreixin necessitats estratègiques, o el normal proveïment de la població i el desenvolupament de l'activitat econòmica".

Per això, el sindicat considera que la convocatòria no requereix serveis mínims, atès que tampoc es veurà afectat el trànsit de passatgers en bucs de línies regulars.

ATURADES DOS ANYS DESPRÉS

Els estibadors criden a fer aturades en els ports, per on entren i surten el gruix de les mercaderies del país, dos anys després dels quals van dur a terme en la primera meitat del 2017, quan el Govern central va emprendre la reforma del sector per adequar-ho a la legislació europea i sortejar una multa de la UE.

Aquesta reforma es va completar definitivament el passat mes d'abril, quan l'actual Govern central en funcions va aconseguir convalidar en la Diputació Permanent del Congrés el reial decret llei que desenvolupa normativament la reconversió aprovada el 2017.

Aquest reial decret llei permet a més activar la línia de mesures i ajudes públiques que l'anterior Govern central va pactar amb el sector per esmorteir els efectes de la reestructuració en l'ocupació.

Entre aquestes mesures figuren ajudes de 120 milions d'euros per prejubilacions i baixes voluntàries que es registrin en la plantilla d'uns 6.150 estibadors dels ports, la garantia de subrogació del col·lectiu davant la desaparició de les societats de gestió de treballadors portuaris (sagep) per la reforma, la possibilitat que les empreses de treball temporal perquè puguin donar servei als centres portuaris d'ocupació (CEP) que substitueixen les sageps i l'articulació del contracte d'aprenentatge per formar nous estibadors amb la finalitat de facilitar així l'accés a la professió.