Publicat 06/11/2015 15:34

Els espanyols perceben més corrupció de la que realment hi ha, segons Cercle d'Economia

Experts adverteixen que no existeixen "mesures màgiques" com el sistema electoral i determinades normes per combatre-la

BARCELONA, 6 nov. (EUROPA PRESS) -

Els espanyols tenen una percepció de la corrupció més alta de la que en realitat hi ha al país, segons un informe sobre la corrupció de la UE recollit a l'estudi 'Corrupció pública i qualitat democràtica' que ha presentat aquest divendres el Cercle d'Economia de Barcelona.

Si bé el 95% dels ciutadans espanyols consideren que la corrupció és un problema molt estès al país --la mitjana europea és d'un 76%--, el percentatge de persones que reconeix que ha hagut de pagar per obtenir un servei públic és del 2% --per sota de la mitjana europea (4%)-- i a nivell dels països nòrdics.

Alhora, segons l'Índex de Percepció de la Corrupció calculat per l'ONG Transparència Internacional, situava l'any 2014 Espanya en la posició 37 de 175 en relació amb la corrupció al sector públic, 15 llocs més que el 2004.

Una de les directores de l'estudi, Elena Costas, ha explicat que l'alta percepció de corrupció pot explicar-se pel context de crisi econòmica i és possible que tingui elements circumstancials, i ha posat com a exemple l'última etapa del president Felipe González, quan la percepció també es va incrementar.

Costas ha destacat que a Espanya les administracions locals i regionals tenen més índexs de corrupció --en part pels casos que s'han destapat--, i ha subratllat la importància dels mitjans de comunicació per denunciar-los.

Un altre dels directors, Francesc Vallès, ha advertit que és important portar a terme reformes institucionals com un nou sistema electoral i lleis específiques, però que "no són suficients" per resoldre el problema que cal abordar des de múltiples perspectives.

Vallès ha assenyalat que és important que la ciutadania es responsabilitzi de la lluita contra la corrupció, i ha remarcat que les societats en les quals s'incrementa la desigualtat --no únicament econòmica-- "poden estendre a la corrupció".

DESMENTEIX TÒPICS

Una altra de les elaboradores, Sílvia Sorribas, ha explicat que existeixen alguns "tòpics culturals" sobre la corrupció que no són certs, com per exemple que la cultura llatina dels espanyols fa que siguin més corruptes que els països nòrdics.

Sobre aquesta qüestió, ha assenyalat que els espanyols centren la percepció de la corrupció en àmbits com la política i el món empresarial, però que en canvi tenen molt bona imatge del funcionament del sistema sanitari.

Sorribas també ha constatat que, a diferència del que creu molta gent, la democràcia és el sistema que menys corrupció registra en una comparativa amb altres règims.

El president del Cercle d'Economia, Antón Costas, ha assistit a la presentació de l'estudi, que ha comptat, entre els seus directors, amb l'exalcalde de Barcelona, Jordi Hereu, que no ha pogut anar.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés