Publicat 24/11/2021 12:49CET

Els empresaris catalans demanen al Govern un comissionat per a la transició energètica

Arxiu - La Cambra de Barcelona, Foment del Treball, Pimec i el Consell General de Cambres de Catalunya han demanat a la Generalitat un comissionat per liderar les polítiques climàtiques i de transició energètica de manera "transversal"
EUROPA PRESS -DAVID ZORRAKINO

Insisteixen que el decret llei per accelerar les renovables es tramiti com un projecte de llei

BARCELONA, 24 nov. (EUROPA PRESS) -

La Cambra de Barcelona, Foment del Treball, Pimec i el Consell General de Cambres de Catalunya han demanat a la Generalitat un comissionat per liderar les polítiques climàtiques i de transició energètica de manera "transversal".

Així ho han dit els seus presidents Mònica Roca, Josep Sánchez Llibre, Antoni Cañete i Jaume Fàbrega, respectivament, aquest dimecres en la presentació d'un manifest en aquest sentit a la Llotja de Mar de Barcelona.

El teixit empresarial i cameral ha mostrat el seu compromís per afrontar l'emergència climàtica i ha assenyalat la necessitat d'avançar per una transformació de la producció i el consum energètic "amb un model equilibrat i respectuós amb l'entorn".

El manifest d'aquest dimecres té els objectius d'"aturar l'augment de la temperatura global, la gestió individualitzada i responsable del consum d'energia", la implicació de la ciutadania amb plena consciència del seu paper i potenciar la transició com un factor clau del desenvolupament econòmic.

Sobre el Decret Llei 24/2021 de la Generalitat per accelerar el desenvolupament de les energies renovables, Roca ha destacat que "s'hauria de tractar com una llei" per revertir la falta d'aquest tipus d'energies.

Aquesta demanda ja la van plantejar Foment del Treball i Pimec la setmana passada amb l'objectiu que es puguin presentar esmenes en els punts amb els quals no estan d'acord.

ENERGIES RENOVABLES A EUROPA

La presidenta de la Cambra de Barcelona també ha destacat que la transició energètica és un assumpte que no s'hauria de tractar per separat a les diferents conselleries de la Generalitat, perquè és molt transversal "amb terminis llargs" i les prioritats de les quals de vegades es podrien deixar de banda per altres urgències.

"De la producció energètica a Catalunya, només el 19,6% es genera amb fonts renovables, mentre que a Europa el percentatge és del 33,2%" i en el conjunt d'Espanya, del 44%, ha afegit Roca.

Fàbrega ha expressat que Catalunya no pot continuar a la cua de les energies renovables a Europa, i que s'"ha de fer un pas endavant" perquè és una gran font de generació de riquesa.

El president del Consell General de Cambres de Catalunya també ha dit que "l'endarreriment en aquest desplegament amenaça la sobirania del territori" i que no és compatible l'externalització de la generació de l'energia sostenible.

300.000 MILIONS

Cañete, d'altra banda, ha dit que la transició energètica necessitarà una inversió a Catalunya de 300.000 milions fins al 2050, i que 50.000 d'aquests milions "segurament s'hauran d'enfocar en les energies renovables", tant del sector públic com del sector privat.

També ha destacat que aquesta transició, si no es fa adequadament, pot fer perdre a Catalunya 14.000 milions d'euros, mentre que, "si es veu l'oportunitat, es podran guanyar fins a 19.000 milions".

"No es pot fer la transició d'avui a demà, i es calen produir amb energia renovable 1.000 megavats (MW) anuals amb l'ajuda de legislació", ha afegit el president de Pimec.

Sánchez Llibre, en la seva intervenció, ha destacat que es tracta de canvis que el teixit productiu no pot fer sense l'ajuda de les administracions, i que s'hauran de "crear sinergies".

El manifest conclou que per afrontar l'emergència climàtica, s'han d'implicar accions com "l'aposta decidida per la mobilitat compartida i elèctrica, la digitalització de la xarxa de distribució o la facilitació de les inversions en eficiència energètica en les empreses".

Contador

www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2021 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés