Publicat 17/03/2014 13:55

Els economistes donen suport a l'informe d'experts sobre reforma fiscal com a visió tècnica

Valentí Pich y Joan B.Casas
EUROPA PRESS

Demanen compensar les autonomies si se'ls limiten impostos

BARCELONA, 17 març (EUROPA PRESS) -

El president del Consell General de Col·legis d'Economistes d'Espanya, Valentí Pich, ha afirmat aquest dilluns que l'informe encarregat pel Govern espanyol a experts per elaborar la reforma fiscal és "sensat, raonable i sense canvis revolucionaris" com a visió tècnica de l'esquema tributari actual, tot i que és tasca dels polítics prendre decisions i plasmar-ho en lleis.

A la presentació a Barcelona de l'estudi 'Panorama de la fiscalitat autonòmica i foral 2014', elaborat pel Reaf --òrgan del Consell de Col·legis d'Economistes-- i que suma la seva XIII edició, tant l'agrupació estatal com el col·legi català, on ha tingut lloc l'acte, coincideixen que el sistema tributari actual no té coherència interna, és complex i poc transparent, i els ciutadans no són capaços de veure on van els seus diners.

Pich ha constatat que actualment hi ha "molt soroll i poques nous" en la fiscalitat autonòmica, perquè malgrat existir 70 tributs propis regionals a Espanya aquest any, només suposen al voltant del 3% dels ingressos autonòmics en termes de recaptació.

El degà del col·legi d'Economistes de Catalunya, Joan B.Casas, ha incidit que les comunitats autònomes no creen impostos perquè sí, sinó perquè els necessiten per quadrar el pressupost i finançar-se, i per aquesta raó ha reclamat que la racionalització necessària de la fiscalitat vagi "acompanyada d'una compensació" pels ingressos que deixaran d'arribar a les autonomies si s'eliminen o baixen impostos que entren a les seves competències perquè no augmenti el seu dèficit, ja que les despeses que són de la seva responsabilitat es mantenen.

El president de la Comissió d'Economistes Assessors Fiscals del Col·legi d'Economistes de Catalunya, Nacho Cornet, ha afirmat que "tanta diferència entre comunitats autònomes no és bona", i que cal canviar.

En el cas de Catalunya, els economistes assenyalen que la perjudica tenir tipus molt elevats en comparació amb altres autonomies i països de l'entorn com el 56% que supera un tram de l'IRPF i el 10% de l'impost de Transmissions Patrimonials, uns tipus que a més no es tradueixen en major recaptació en comparació amb altres autonomies amb menor pressió fiscal, com és el cas de Madrid, ha apuntat Pich.

Pich ha vist prioritari reduir aquests tipus tan elevats comparativament amb l'entorn perquè "no és bo", tot i que ha argumentat que aquests tipus es corresponen amb la necessitat de finançament de la comunitat.

En tot cas, ha demanat que els polítics actuïn perquè "qui vulgui pagar els impostos tingui les màximes facilitats per fer-ho, i qui no vulgui pagar tingui les màximes dificultats", afegint eficiència al control tributari.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés