Publicat 06/11/2015 11:31

Els economistes demanen polítiques a llarg termini que superin els cicles electorals

El conseller Puig veu necessària una modificació "més atrevida" del marc laboral

BARCELONA, 6 nov. (EUROPA PRESS) -

El degà del col·legi d'Economistes de Catalunya, Joan B. Casas, i el president del Consell General de Col·legis d'Economistes estatal, Valentí Pich, han advocat aquest divendres en favor de polítiques econòmiques a llarg termini que superin l'horitzó de quatre anys dels cicles electorals.

En la inauguració de la Jornada dels economistes 2015 amb el lema 'El capital de Catalunya des d'una perspectiva econòmica: suficiències i deficiències', Casas ha situat l'objectiu de la trobada en reflexionar a mitjà i llarg termini sobre el capital físic, humà, institucional, empresarial i social.

"Si no tenim en tots un aprovat alt i no treballem per tenir un notable a relativament curt termini, no podrem mantenir l'Estat del Benestar i tenir un creixement sostingut perquè no podrem competir a escala internacional", ha alertat.

Per a això, veu necessari un sector públic fort, però ha descartat valorar qüestions polítiques, sinó que s'ha limitat a assenyalar l'obligació dels economistes d'"aportar el màxim d'informació objectiva possible" al debat polític.

Pich coincideix en l'opinió que el sector públic "té l'obligació" de plantejar qüestions més enllà dels quatre anys del cicle electoral, i que el paper dels economistes és afavorir la definició de polítiques a llarg termini.

El conseller d'Empresa i Ocupació de la Generalitat, Felip Puig, ha indicat que Catalunya està vivint una recuperació econòmica amb tendència positiva, tot i que la velocitat no sigui "prou àmplia".

Per contribuir a impulsar l'economia, ha advocat en favor de canvis com una nova reforma del marc laboral "més atrevida però necessària", i també ha apuntat a plantejar una revisió dels instruments estadístics, que en la seva configuració actual ha vist insuficients per conèixer la realitat i les possibilitats del mercat de treball.

Alhora, ha parlat de "repensar el model d'Estat" després de 30 anys d'intentar sense èxit evolucionar cap a un model federal amb més autogovern, amb l'objectiu de servir millor a l'economia productiva, ha conclòs.

UNIÓ EUROPEA

La conferència inaugural ha anat a càrrec de l'exsecretari d'Estat d'Economia i sotsdirector gerent responsable de Banca del Mecanisme Europeu d'Estabilitat (Mede), David Vegara, que ha destacat que la crisi ha permès que la UE hagi avançat cap a mesures de "suport mutu sense precedents".

Ha reconegut que la supervisió europea és ara "més intrusiva que en el passat", i que planteja reptes com realitzar-la de manera ponderada i preservar un tractament homogeni i igualitari de tots els països.

Ha descartat a mitjà termini una política fiscal comuna o un gran pressupost europeu, però sí més coordinació, i ha afegit que haver arribat fins aquí "ja és tot un triomf".




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés