Publicat 17/5/2019 18:20:51 +02:00CET

Els diputats presos s'acreditaran al Congrés sota supervisió policial com es va custodiar els compareixents de la Gürtel

Els diputats presos s'acreditaran al Congrés sota supervisió policial com es va custodiar a compareixents de Gürtel
EUROPA PRESS - Archivo

MADRID, 17 maig (EUROPA PRESS) -

Els quatre presos elegits en els comicis del passat 28 d'abril, Oriol Junqueras, d'ERC, i Jordi Sànchez, Josep Rull i Jordi Turull, de Junts, faran aquest dilluns els tràmits pertinents per recollir la seva acta de diputat, i ho faran sota supervisió policial, per la qual cosa se seguirà un protocol de seguretat similar al que s'aplica als compareixents condemnats o en presó preventiva com els que van desfilar la passada legislatura per la comissió d'investigació sobre la 'caixa B' del PP.

La Sala del Tribunal Suprem que jutja el procés independentista ha autoritzat els polítics independentistes empresonats a acudir aquest dilluns a la cambra baixa per presentar les credencials i recollir la seva acta de diputat, una gestió que podrien haver delegat en un intermediari, però que els seus advocats van demanar fer presencialment.

La providència dictada pel Suprem estableix que els quatre diputats presos, que sortiran de la presó de Soto del Real "a partir de les deu del matí", tindran condicions similars a les que ha fixat el tribunal per al dia de la constitució de les Corts Generals.

SENSE DILACIÓ

Tots ells "hauran de ser degudament custodiats i adoptar-se per la presidència de totes dues cambres les decisions oportunes perquè aquests tràmits es practiquin sense dilació i perquè siguin reintegrats al centre penitenciari com més aviat millor".

Així, els presos del procés independentista arribaran en un furgó de la Guàrdia Civil al Palau de la Carrera de San Jerónimo i, una vegada a l'interior del garatge, quedaran sota custòdia de la Policia de la cambra baixa, que supervisarà la seva estada a la cambra.

Un dispositiu similar es va organitzar el passat 20 de febrer del 2018 durant la compareixença en la comissió d'investigació del Congrés sobre el suposat finançament il·legal del PP amb el responsable de la Gürtel a la Comunitat Valenciana, Álvaro Pérez, conegut popularment com 'El Bigotes', que es trobava en presó preventiva a Soto del Real.

A la seva arribada al Congrés, diversos efectius policials del Congrés el van escortar fins que va entrar a la sala on se celebrava la comissió d'investigació i, una vegada en el seu interior, va quedar en mans del president d'aquest òrgan parlamentari. Al final de la sessió, altra vegada van entrar els policies a la sala i el van entregar a la Guàrdia Civil per al seu trasllat de tornada a la presó.

HAN DE DECLARAR PATRIMONI, ACTIVITATS I INTERESSOS ECONÒMICS

Atès que els tràmits que han de fer els diputats electes per recollir les seves actes inclouen l'entrega de documentació, l'emplenament de fins a tres declaracions escrites (de béns, d'activitats i d'interessos econòmics), i fins i tot fer-se una fotografia per a la fitxa oficial del Congrés, els policies de la cambra hauran d'acompanyar-los per tot el recorregut a través de les successives dependències.

No obstant això, el Congrés considerava també l'opció de reunir tots els tràmits en una sola sala per evitar tants desplaçaments, a causa de les condicions especials d'aquests diputats electes.

Sigui com sigui, el que la providència del Suprem deixa clar és que cap d'ells podrà mantenir reunions o comparèixer davant dels mitjans de comunicació aquell dia, i res més acabar els seus tràmits hauran de ser retornats a la presó "sense dilació".

AQUEST DIMARTS, SEGONA VISITA

Tampoc no podran contactar amb la premsa el dia següent, quan acudiran al Congrés per assistir a la sessió constitutiva i, igual que la resta de les seves senyories, hauran de jurar o prometre la Constitució per adquirir la condició plena de diputat.

En aquesta segona jornada, els quatre presos seran portats a l'hemicicle i s'hi quedaran mentre duri la sessió, sense sortir als passadissos. Tampoc no farà falta perquè la sala de plens compta amb serveis i fins i tot amb una cafeteria.

A dins tindran llibertat de moviment i pujaran i baixaran almenys tres vegades les escales de l'hemicicle per participar en les successives votacions per a la nova Mesa del Congrés. Això sí, res més acabar la sessió hauran de tornar a la presó.