Publicat 19/5/2019 11:56:48 +02:00CET

Els diputats presos pel procés s'acrediten aquest dilluns al Congrés sota supervisió policial

28A.- Los nuevos diputados pueden empezar a acreditarse este lunes y deberán declarar su patrimonio e intereses
EUROPA PRESS - Archivo

Se seguirà un protocol de vigilància similar a l'aplicat per custodiar compareixents en la comissió de la Gürtel

MADRID, 19 maig (EUROPA PRESS) -

Els quatre presos triats en els comicis del passat 28 d'abril, Oriol Junqueras, d'ERC, i Jordi Sànchez, Josep Rull i Jordi Turull, de Junts, realitzaran aquest dilluns, sota supervisió policial, els tràmits pertinents per recollir les seves respectives actes de diputats.

Aquests electes, que estan sent jutjats pel procés independentista català, podien haver delegat en un intermediari l'entrega de les seves credencials, però van demanar permís a la sala segona del Tribunal Suprem i la sala els va autoritzar a fer-ho personalment.

La providència dictada pel Suprem estableix que els quatre diputats presos, que sortiran de la presó de Soto del Real "a partir de les deu del matí", tindran condicions similars a les quals ha fixat el tribunal per al dia de la constitució de les Corts Generals.

Tots ells "hauran de ser degudament custodiats i adoptar-se per la Presidència d'ambdues cambres les decisions oportunes perquè aquests tràmits es practiquin sense dilació i perquè siguin reintegrats al centre penitenciari com més aviat millor".

Així, els presos del procés arribaran en un furgó de la Guàrdia Civil al Palau de la Carrera de Sant Jerónimo i, una vegada al seu interior del garatge, quedaran sota custòdia de la Policia de la cambra baixa, que supervisarà la seva estada a la cambra.

EL DISPOSITIU

Un dispositiu similar es va organitzar el passat 20 de febrer de 2018 durant la compareixença a la comissió d'investigació del Congrés sobre el suposat finançament il·legal del PP amb el responsable de Gürtel a la Comunitat Valenciana, Álvaro Pérez, conegut popularment com 'El Bigotes', qui es trobava a la presó preventiva a Soto del Real.

A la seva arribada al Congrés, efectius policials del Congrés el van escortar fins que va entrar a la sala on se celebrava la comissió d'investigació i, una vegada al seu interior, va quedar en mans del president d'aquest òrgan parlamentari. Al final de la sessió, de nou van entrar els policies a la sala i el van portar per lliurar-lo a la Guàrdia Civil per al seu trasllat de tornada a la presó.

Atès que els tràmits que han de fer els diputats electes per recollir les seves actes inclouen l'entrega de diferent documentació, l'emplenament de fins a tres declaracions escrites (de béns, d'activitats i d'interessos econòmics), i fins i tot posar per a la fotografia de la fitxa oficial del Congrés, els policies de la cambra hauran d'acompanyar-los per tot el recorregut a través de successives dependències.

A més, la providència del Suprem deixa clar que cap d'ells podrà aquest dia mantenir reunions o comparèixer davant els mitjans de comunicació, i en acabar el seu tràmits hauran de ser retornats a la presó "sense dilació".

EL DIMARTS, SEGONA VISITA

Tampoc podran contactar amb la premsa l'endemà, quan acudiran al Congrés per assistir a la sessió constitutiva i, igual que la resta de les seves senyories, jurar o prometre la Constitució per adquirir la condició plena de diputat.

En aquesta segona jornada, els quatre presos seran portats a l'hemicicle i allà romandran mentre duri la sessió, sense sortir als passadissos. Tampoc farà falta perquè la sala de plens compta amb serveis i fins i tot amb una cafeteria.

Estant dins tindran llibertat de moviment i pujaran i baixaran almenys tres vegades les escales de l'hemicicle per participar en les successives votacions per a la nova Mesa del Congrés. Això sí, en acabar la sessió hauran de tornar a presó.