Publicat 26/7/2019 18:54:02 +02:00CET

Els denunciants del presumpte espionatge de Mossos demanaran empara al Constitucional

Cotxe de Mossos
ARCHIVO

BARCELONA, 26 jul. (EUROPA PRESS) -

L'advocat dels querellants pel presumpte espionatge dels Mossos d'Esquadra, José María Fuster-Fabra, ha anunciat que interposarà un recurs d'empara davant del Tribunal Constitucional per vulneració del dret a tutela judicial efectiva.

En declaracions a Europa Press, Fuster-Fabra ha explicat que ha pres aquesta decisió després que l'Audiència de Barcelona hagi decretat el sobreseïment provisional de la causa, que investigava si els Mossos havien fet seguiments i investigacions d'advocats, polítics, periodistes i sindicalistes amb posicionaments constitucionalistes.

Fuster-Fabra ha justificat aquesta acció perquè el sobreseïment és, al seu parer, il·lògic i dona per bo que es puguin dur a terme seguiments i dossiers a persones de rellevància que el que tenen en comú és "el seu pronunciament públic a favor del respecte a la legalitat constitucional".

L'advocat va presentar una querella en el seu propi nom, en ser suposadament objecte d'investigacions, i d'uns altres entre els quals hi ha l'exlíder del SCC José Ramón Bosch, els sindicalistes de Mossos David José i David Miquel; el detectiu Julián Ángel Peribañez, els polítics de Cs David Heredia i Sergio Santamaría, i el periodista de A3 Albert Castillón.

Ara considera que "l'única cosa positiva que té aquesta resolució (de l'Audiència) és que passa del sobreseïment lliure a provisional, la qual cosa deixa la porta oberta al fet que es pugui reobrir" la investigació, i preguntat per si creu que es podrà reactivar, ho ha vist possible en un futur.

L'advocat ha qualificat aquesta decisió judicial d'inconcebible, perquè "es van vulnerar drets fonamentals i ara el dret a la tutela judicial efectiva", perquè per investigar el cas només es va prendre declaració testifical al comissari responsable d'Informació dels Mossos, sense practicar-se les proves que demanaven la Fiscalia i els perjudicats.

A més, ha recordat que en una altra resolució, la Secció Vuitena de l'Audiència de Barcelona "va considerar que sí que hi havia indicis de delicte" en el cas de José Ramón Bosch i va ordenar reobrir la investigació.