Actualitzat 27/07/2015 12:03

Els crèdits de MicroBank faciliten gairebé 10.000 nous llocs de treball el 2014 a Catalunya

El perfil és un espanyol d'entre 36 i 50 anys amb estudis secundaris i que treballava com a autònom

   BARCELONA, 27 Jul. (EUROPA PRESS) -

   Els crèdits de MicroBank, el banc social de La Caixa, han facilitat la creació d'un total de 9.855 llocs de treball a Catalunya al llarg del 2014, segons revela l''Informe sobre l'impacte dels microcrèdits al mercat laboral', elaborat per cinquè any consecutiu per l'escola de negocis Esade.

   L'informe destaca la "intensa" aposta de MicroBank pel finançament a emprenedors i microempreses el 2014, amb un creixement anual del 35%, una tendència que s'ha intensificat en els primers sis mesos del 2015, amb una estimació de 5.972 llocs de treball, segons ha informat l'entitat en un comunicat aquest dilluns.

   Les dades destaquen una creació mitjana d'1,55 llocs de treball per cada projecte finançat amb aquest instrument, inclòs el mateix emprenedor, i una mitjana de 2,1 llocs de treball creats per nous negocis, inclòs també el del propi emprenedor.

   A més, entre el col·lectiu d'empresaris que han ampliat un negoci, la mitjana de nous llocs de treball generats amb l'ajuda del microcrèdit és d'1,1.

   L'estudi, fet d'acord amb enquestes a més de 800 clients, també assenyala un canvi de tendència en els microcrèdits: abans de la crisi es dirigien essencialment a afrontar situacions d'exclusió social, però progressivament va guanyant pes el seu paper per fomentar l'afany emprenedor i la generació de riquesa i ocupació.

   En total, MicroBank va concedir el 2014 a Catalunya 26.752 microcrèdits a emprenedors, un 31,7% més que a l'any anterior, per un import de 142,5 milions d'euros, mentre que en el primer semestre del 2015 els préstecs ascendien a 19.340, amb una inversió de 93 milions.

   El perfil del beneficiari del microcrèdit és un home (59%) espanyol (83%) d'entre 36 i 50 anys (46%) amb estudis secundaris (42%) i que treballava com a autònom abans d'impulsar el seu propi negoci (44%).

   Un 24% dels clients estava a l'atur abans de començar el seu projecte empresarial, i els emprenedors menors de 35 anys continuen sent un dels col·lectius més actius en la petició de microcrèdits i representen un 27% del total.

MENYS DE 25.000 EUROS

   En relació a la retribució econòmica, la majoria dels emprenedors enquestats declara uns ingressos nets anuals inferiors a 25.000 euros, i la franja majoritària es troba entre els 10.000 i els 25.000 euros (31%), mentre que un altre 24% està per sota dels 10.000 euros i un 15% obté una renda d'entre 25.000 i 50.000 euros anuals.

   Sobre el model de negoci, el 51% dels microcrèdits s'han utilitzat per posar en marxa noves iniciatives i el 49%, per ampliar empreses ja existents, i el 78% del total estan regentats per autònoms.

   Pel que fa al sector d'activitat, la majoria se circumscriu en el capítol dels serveis professionals i del comerç minorista, mentre que només el 2% estan especialitzats en noves tecnologies.

   Les dades demostren que el microcrèdit ha estat un instrument vital per a la creació de noves iniciatives empresarials: el 58% dels enquestats no creu que hagués pogut iniciar o ampliar el seu negoci sense ells.

DONES EMPRENEDORES

   L'informe posa especial èmfasi en l'afany emprenedor protagonitzat per dones: el perfil presenta trets similars al dels homes, si bé és molt superior el percentatge de dones que accedeixen a l'afany emprenedor per les seves dificultats per arribar a final de mes i se centren de manera més freqüent en el sector serveis i el comerç.

   Els projectes promoguts per homes són generalment més grans que els dirigits per dones i, a causa d'això, tenen més capacitat de creixement i de creació de llocs de treball.

   A més, mentre els homes treballaven majoritàriament com a autònoms (51%), en les dones la proporció baixa fins al 33%; per contra, és molt superior el nombre de dones que procedeixen d'una situació d'atur que el dels homes, un 35% enfront a un 23%, el que evidencia que per a moltes dones iniciar el seu propi negoci es presenta com una de les poques sortides professionals al seu abast.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés