Actualitzat 08/06/2014 17:38

Els convocants de la cadena humana basca criden a seguir avançant i construir la base que garanteixi el dret a decidir

Cadena humana en Pamplona a favor del derecho a decidir
Foto: EUROPA PRESS

Qualifiquen d'"increïble" la resposta a la cadena i creuen que és la ciutadania qui ha de "prendre nota"

   DURANGO (BISCAIA), 8 Jun. (EUROPA PRESS) -

   Representants de la plataforma Gure Esku Dago han fet una crida a seguir avançant i a construir, a partir d'ara, la base que garanteixi el dret a decidir. "A aquest poble li ha arribat el moment d'escriure les paraules 'futur', 'junts' i 'decidir'", han destacat.

   Aquesta reflexió ha estat feta per la plataforma després de donar per conclosos els actes que han desenvolupat aquest diumenge per reclamar el dret a decidir. En alguns dels escenaris de la cadena humana (Durango, Pamplona, Etxarri Aranatz, Bergara i Lazkao) s'ha llegit un missatge que resumeix els objectius que han pretès amb aquesta iniciativa.

   Els representants de Gure Esku Dago han afirmat que s'ha demostrat aquest diumenge que "més que una dinàmica, són una actitud", "l'actitud que ha pres la ciutadania davant del seu futur". "L'actitud d'unes persones que prenen consciència que el futur està a les seves mans", afegeixen.

   En la seva declaració, han indicat que és "difícil" resumir en paraules "el camí traçat", el valor dels somriures "que provoca el treball en comú, les noves confiances que emergeixen, la voluntat de les persones que conformem aquesta xarxa ciutadana, els ponts que hem construït entre totes les persones que som part d'aquesta dinàmica".

   "Podem debatre què som, proposem decidir què volem ser. Per a això, cal la participació de totes les persones d'aquest país; perquè el normal és poder decidir. Quina és la base que converteix en viable aquesta decisió?", s'han preguntat.

   Els representants de Gure Esku Dago han defensat la "legitimitat democràtica" del seu plantejament i han indicat que existeixen "nombrosos arguments per defensar el dret a decidir".

   Segons han afegit, ara "ens correspon construir la base que garanteixi que aquesta decisió, sigui quina sigui, sigui realitzable". "Aquesta base es diu democràcia. Si som 3.000.000 de persones, la legitimitat que donaran aquestes persones a l'exercici del dret a decidir és la que la converteix en una decisió que es pot materialitzar", han apuntat.

   En aquest sentit, han cridat a "seguir avançant per convertir la il·lusió en actitud i l'actitud en decisions". La xarxa Gure Esku Dago ha afirmat que les persones que han entrellaçat les seves mans aquest 8 de juny de 2014 entre Durango i Pamplona són "testimonis de la creació d'aquesta nova il·lusió".

   "Però, aquí hem arribat gràcies a la feina feta a cada poble i barri. El que avui proclamem demà serà una realitat gràcies a aquesta xarxa ciutadana. A aquest poble li ha arribat el moment d'escriure les paraules 'futur', 'junts' i 'decidir'".

   Els representants de Gure Esku Dago han assenyalat que perquè les mans que s'han unit en la cadena demà puguin decidir, s'ha d'"incidir en aquest camí". Segons la seva opinió, és moment de difondre aquesta confiança i treball en comú "a cada racó d'aquest poble".

   "Perquè aquesta serà la clau per aconseguir que la decisió sigui legítima i que allò legítim sigui realitat. Som un poble, tenim dret a decidir, és el moment de la ciutadania. És el nostre dret i exercir-lo està a les nostres mans!", han afegit.

   Per la seva banda, el portaveu de la plataforma Gure Esku Dago, Ángel Oiarbide, ha qualificat d'"increïble" la resposta ciutadana oferta aquest diumenge a la cadena humana celebrada entre Durango i Pamplona i ha subratllat que és la pròpia ciutadania qui ha de "prendre nota" del resultat de la mateixa.

   Finalitzada la mobilització, Oiarbide ha reiterat que l'objectiu de la plataforma segueix passant per "estendre ponts" entre gents diferents i "caminar junts" perquè entre tots cal crear un "espai de col·laboració i decidir com volem dissenyar el futur".

   "Avui ha estat suficient veure les cares de la gent, el sentiment i les llàgrimes d'emoció, poble a poble i les ganes de participar. Ha estat increïble", ha valorat.

   Després de recordar que quan es va crear el moviment Gure Esku Dago es va establir una base de treball de mínims basada en què "som un poble, tenim el dret a decidir i és el moment de la ciutadania", ha considerat que cal "estendre ponts entre gent diferents i caminar junts, perquè entre tots cal crear un espai de col·laboració i decidir com volem dissenyar el futur".

   Respecte a qui hauria de "prendre nota" després de la mobilització d'aquest diumenge ha defensat que és la pròpia ciutadania qui ha de fer-ho. "Hem estat massa temps delegant en els nostres delegats moltes de les responsabilitats que ens corresponen a nosaltres", ha assenyalat.

   Finalment, ha destacat que Gure Esku Dago no vol "substituir ningú, ni  criticar les estratègies de cap partit sinó activar la ciutadania i fer-la protagonista del futur d'aquest país que hem de generar entre tots".




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés