MADRID 22 nov. (EUROPA PRESS) -
Els consells d'administració de BBVA i de Banc Sabadell es reuniran previsiblement de manera extraordinria a mitjan desembre, amb només tres setmanes i mitja, per decidir si donen 'llum verda' a l'operació de fusió entre les entitats, segons el calendari de l'operació.
Com és habitual en aquest tipus d'acords, les persones involucrades en les negociacions treballen amb uns terminis marcats, tot i que flexibles, motiu pel qual els consells encara no estan oficialment convocats.
Les entitats van confirmar que mantenen converses en relació amb una potencial operació de fusió a principis d'aquesta mateixa setmana.
Deloitte, per encrrec de BBVA, i PwC, per la part de Banc Sabadell, són les empreses que des de comenaments de mes estan duent a terme la 'due diligence', un procés d'auditoria profund en virtut de com es recapten i analitzen les dades de cadascuna de les entitats financeres.
Els assessors de l'operació són JP Morgan en el cas de BBVA i Goldman Sachs i Citi en el del Sabadell.
Un cop s'acabi aquest pas, amb tots els números sobre la taula, els consells hauran de decidir si donen el vistiplau a l'operació. En aquesta cita es podrien decidir qüestions clau com la equació de bescanvi, la seu del grup resultant, la composició del consell de la nova entitat o els seus objectius, entre d'altres aspectes.
D'aquesta manera, si els resultats que dona la 'due diligence' són positius, els consells podrien donar el tret de sortida abans del Nadal a una operació que donaria origen a un grup amb actius globals de 963.108 milions d'euros (727.014 milions de BBVA i 236.094 del Sabadell), un total de 9.769 oficines a les geografies on operen (7.565 de BBVA i 2.204 de Sabadell) i 148.028 treballadors.
Només a Espanya, el banc fusionat tindria actius de 596.481 milions d'euros (403.527 milions de BBVA i 192.954 milions de Sabadell), i se situaria immediatament per darrere de la nova CaixaBank que s'ha fusionat amb Bankia (les entitats sumen 625.115 milions d'actius a Espanya amb dades de setembre del 2020) i deixarien Santander a la tercera posició.
BBVA seria el grup absorbent per grandria (en volum d'actius tindria un pes del 76% en el futur banc fusionat) i la seva idea és dur a terme aquesta possible operació de consolidació amb part de l'excés del capital que prové de la recent venda de la seva filial nord-americana per 11.600 milions de dlars (uns 9.700 milions d'euros) a PNC Financial.
No obstant aix, l'adquisició de Sabadell no és l'única opció que BBVA té sobre la taula per invertir aquest excedent de capital, i entre altres alternatives planteja una gran recompra de títols per compensar els accionistes de la caiguda borsria.
Ats que la venda d'aquest negoci no es completar abans dels propers sis a nou mesos, l'entitat en principi no faria cap moviment concret fins llavors, tot i que sí pot anar avanant feina.