Actualitzat 13/08/2015 12:09

Els condemnats a la presó permanent podran gaudir de permisos, segons Catalá

El ministre assegura que la decisió no dependrà de l'Administració Penitenciària ni de Justícia, sinó dels jutges

   MADRID, 13 Ag. (EUROPA PRESS) -

   El compliment d'una pena de presó permanent revisable serà compatible amb gaudir de permisos penitenciaris per part del reu, segons ha reconegut el ministre de Justícia, Rafael Catalá, en una entrevista concedida a Europa Press.

   "Podrà passar, perquè la concessió de beneficis penitenciaris en el compliment de la condemna no és incompatible amb pena de presó permanent revisable", apunta el ministre, ja que aquestes condemnes, associades amb els delictes més greus, impliquen "la revisió de la resocialització del condemnat però no exclou de l'aplicació dels beneficis penitenciaris que li corresponguin quan hagi transcorregut el primer terç de la seva condemna -que es revisa als 25 anys-, amb les regles generals del sistema penitenciari".

   I tot això, segons explica el titular de Justícia, perquè el final de la pena "no és el transcurs del temps", ja que la pena busca la resocialització.

   "Però qui comprova que això ha succeït? El jutge de vigilància penitenciària per descomptat, amb la col·laboració del fiscal, i per tant tota l'aplicació de beneficis penitenciaris és possible, des dels moments que se'n van complint terminis", apunta Catalá.

   Segons el ministre, la presó permanent revisable en primer lloc no és una cosa innovadora, doncs l'esmentada figura existeix a tot Europa, implantada en algun cas per governs socialistes, com el cas de França amb el govern de Mitterrand.

   Ha recordat a més que quan el Tribunal Europeu de Drets Humans (TEDH) d'Estrasburg ha enjudiciat la constitucionalitat o no de la presó permanent revisable britànica "ha reconegut que és conforme als tractats internacionals, a les Nacions Unides" i en aquest sentit el Govern està "raonablement tranquil" respecte al recurs presentat davant del Tribunal Constitucional.

   "La presó permanent revisable en última instància significa fonamentalment que quan una persona compleix una pena llarga perquè ha estat condemnat pels delictes més greus, com són els d'assassinat, terrorisme, etc., abans de reintegrar-se a la societat s'avalua si s'ha produït el procés de resocialització que la pròpia Constitució preveu com final de la pena", insisteix Catalá.

REVISIÓ DE LA CONDEMNA

   La revisió de la condemna, per tant "es produirà en els terminis que s'estableixen per a cada tipus de condemna pels jutges competents", i aquesta decisió no dependrà de l'Administració penitenciària ni del Ministeri de Justícia, sinó dels jutges.

   L'esmentada revisió tindrà el suport segons el ministre en els informes dels experts, dels psicòlegs i dels equips sociopsicosocials, "que són els que necessàriament hauran d'acreditar, documentar i que fer pericials per garantir la resocialització", segons ha explicat Catalá a Europa Press.

   "L'objectiu últim és que sobre qualsevol persona condemnada per delictes gravíssims, abans de reintegrar-se a la societat, es comprovi que s'ha rehabilitat i per tant que no torni a ser un delinqüent en potència, com lamentablement hem conegut en el passat", ha afegit.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés