Publicat 17/12/2019 11:11:56 +01:00CET

Els comuns veuen una "possibilitat real" d'investidura aquest 2019 i demanen valentia a ERC

Jéssica Albiach a Catalunya Ràdio
CATALUNYA RÀDIO

Albiach veu necessari que l'Estat pagui "els seus deutes" amb Catalunya

BARCELONA, 17 des. (EUROPA PRESS) -

La líder del grup CatECP al Parlament, Jéssica Albiach, ha dit que creu que existeix una "possibilitat real" que hi hagi investidura del president del Govern central en funcions, Pedro Sánchez, abans que s'acabi el 2019, i ha demanat a ERC que sigui valenta.

En una entrevista a Catalunya Ràdio que ha recollit Europa Press, ha avisat que creu que JxCat farà pressió, ha considerat que ERC de vegades no ha escollit la millor opció, i ha esperat que aquesta vegada no "quedi segrestada" pel seu soci de Govern.

Pel que fa a la trucada que aquest dimarts ha de fer Sánchez al president de la Generalitat, Quim Torra, ha reclamat que els dos estiguin a l'altura del moment: "Cal desbloquejar la situació, perquè la ciutadania ho mereix. M'és igual el format, el més important és parlar".

Un dia després que el Govern i els comuns hagin arribat a un acord de fiscalitat per als pressupostos de la Generalitat, ha defensat la necessitat que l'Estat pagui "els seus deutes" amb Catalunya, però ha destacat la importància de tenir una fiscalitat pròpia, progressiva, verda i justa, a la qual creu que s'han acostat amb l'acord.

PRESSUPOSTOS DE LA GENERALITAT

Ha explicat que han aconseguit un primer acord però que encara falta arribar a consensos per als pressupostos, tant per abordar les llistes d'espera, com per revertir retallades i per fer més guarderies.

"Si no tenim pressupostos per aquestes dates l'any vinent, arribaríem a un escenari molt greu, amb impagaments", ha advertit la líder dels comuns, qui ha afegit que espera que al febrer o març es puguin debatre al Parlament.

Albiach ha insistit que la reforma fiscal que han acordat "no és un capritx", sinó una necessitat, i ha expressat que no és en tots els aspectes la reforma fiscal que ells farien, però sí la que han pactat i aconseguit.

En una altra entrevista a la mateixa emissora, el secretari general de Vicepresidència, Albert Castellanos, ha assegurat que la reforma no s'allunya de la fiscalitat d'altres comunitats autònomes, i ha explicat, sobre l'impost de patrimoni, que no l'han modificat perquè és sensible: "Si el puges, es poden generar processos de deslocalització de rendes".