Publicat 1/7/2019 12:56:23 +02:00CET

Els comuns veuen una irresponsabilitat que Sánchez es presenti a una investidura "fallida"

Jaume Asens amb la resta de diputats dels comuns al Congrés
EUROPA PRESS

Proposen pactar 25 mesures però segueixen condicionant la investidura a entrar al Govern

BARCELONA, 1 jul. (EUROPA PRESS) -

El portaveu d'ECP al Congrés, Jaume Asens, ha sostingut aquest dilluns que és una "gran irresponsabilitat" que el president del Govern en funcions, Pedro Sánchez, es presenti a un intent d'investidura sense haver arribat a un acord previ amb els grups, per la qual cosa pronostica que serà fallida.

En roda de premsa, ha responsabilitzat el PSOE de la falta d'acord amb Unides Podem, ja que considera que els socialistes estan tenint una actitud passiva en comptes de negociar: "Qui està atiant el fantasma d'una investidura fallida és el PSOE".

Així mateix, considera que el PSOE està cercant un pacte amb Cs, però creu que l'única opció real és pactar un govern amb Unides Podem: "El PSOE ha tornat a mirar a la dreta però la dreta li ha tancat la porta".

Davant aquesta situació, ha assenyalat que els comuns no han volgut contribuir al "soroll mediàtic" de la investidura en les últimes setmanes i que ara han decidit prendre la iniciativa presentant a Sánchez una proposta amb 25 mesures programàtiques per pactar un govern, encara que segueix condicionant el seu suport a la investidura a entrar a l'executiu.

Ha explicat que aquestes 25 mesures són un gest per demostrar la predisposició dels comuns a arribar a un acord i perquè el PSOE "iniciï d'una vegada per sempre unes negociacions".

Asens ha insistit que una vegada aconsegueixin pactar aquestes mesures cal tenir les "garanties de poder-les fer efectives" i això passa per que Unides Podem entri a l'executiu, ja que assegura que ja van arribar a un acord sobre mesures concretes per als pressupostos generals de l'estat (PGE) i el PSOE va incomplir-ne algunes, segons ell.

"Considerem que és una condició indispensable. L'única garantia que veiem viable per arribar a un acord programàtic amb el PSOE i que es pugui complir és que nosaltres hàgim d'aplicar aquest acord i formem part d'aquest govern", ha conclòs.

25 PROPOSTES

Les mesures, recollides en el document 'Les 25 d'En Comú Podem. Per un Govern progressista i plurinacional', formen part del programa electoral d'ECP i inclouen propostes en diversos àmbits, com justícia fiscal, feminisme, educació, "nou horitzó verd", regeneració democràtica, habitatge i el diàleg amb Catalunya.

Entre elles destaca una reforma de la Llei d'Arrendaments Urbans (LAU) per limitar els lloguers, prohibir els "privilegis i la impunitat" de la Monarquia, incrementar l'IRPF a les rendes més altes --a partir de 140.000 euros--, i impulsar un nou operador públic energètic estatal, seguint l'exemple de l'Ajuntament de Barcelona.

Sobre Catalunya, encara que no inclouen la demanda d'un referèndum, demanen blindar les competències de la Generalitat previstes en l'Estatut, avançar en el "reconeixement del caràcter plurilingüe de l'Estat" i concretar una agenda de diàleg.

Així, Asens ha destacat que plantegen que Govern i Generalitat tornin a la taula de diàleg per posar el "marcador a zero" i a partir d'aquí començar a parlar de tot, també de la possibilitat de pactar un referèndum, cosa que, segons ell, el PSC defensava fa uns anys.