Publicat 27/1/2019 10:16:35 +01:00CET

Els comuns suspenen les negociacions amb el Govern sobre els Pressupostos del 2019

Reunió del vicepresident P.Aragons amb J.Albiach i D.Cid (CatECP)
EUROPA PRESS - Archivo

Han vist més fcil negociar amb JxCat que amb ERC per són uns comptes de "cincia ficció"

BARCELONA, 27 gen. (EUROPA PRESS) -

Els comuns suspenen les negociacions que mantenien amb el Govern per avalar els Pressupostos de la Generalitat 2019, després d'unes reunions en qu --asseguren-- l'Executiu no els ha donat les xifres globals.

Fonts dels comuns consultades per Europa Press han argumentat que han constatat durant setmanes que les xifres sectorials --per cada conselleria-- estan molt lluny del desitjat: "Per aquest motiu donem per suspeses les negociacions".

Reiteren la seva voluntat d'acord per veuen "molt difícil" aconseguir uns mínims, en vista de la informació que els dóna el Govern de la Generalitat sobre el seu projecte i el seu marge de negociació.

"No s'han mogut des de la primera reunió que vam tenir al novembre", i relaten que en les reunions sectorials els han explicat el contingut genric per cada conselleria i a més no els plantegen mesures substancials per apropar posicions.

Govern i comuns han fet sis reunions sectorials, en les quals sempre estaven la secretria de Presidncia, Meritxell Masó (JxCat), i el secretari d'Economia, Albert Castellanos (ERC), a més de membres del departament en qüestió.

SANITAT

La primera sectorial va ser el 9 de gener --de Salut, amb la secretria del departament Laura Pelay-- i l'Executiu va plantejar contractar 200 metges per a la sanitat pública que havien pactat amb el sector perqu avortessin la vaga de cinc dies de novembre --van acordar 250 i ja s'han contractat més de 30--.

"Per no hi ha cap proposta per estendre-la a la sanitat concertada" --que tornar a la vaga al febrer--, segons els comuns, que recorden que s'est molt lluny d'aconseguir els 850 professionals sanitaris més que exigeixen els comuns.

"L'excusa per no acceptar els 850 professionals nous és que no es troba a punts professionals. Els diem que incloguin la partida i que després ja veurem si es troben o no", han argumentat.

A la segona reunió, l'11 de gener, van anar el secretari d'Interior, Brauli Duart, i el de Polítiques Digitals i Administració Pública, Xavier Gatius.

"En el tema de funcionaris és cert que estem a prop, per ens van insinuar que la tornada de la paga doble no est 100% garantida a final d'any", i han afegit que el Govern planteja que aquesta paga doble no computi en la regla de despesa --alleguen que no és una despesa recurrent sinó la tornada d'un deute--, per per aconseguir-ho necessita un acord amb l'Estat, que els comuns veuen difícil si el Govern no recolza els PGE.

També estan molt lluny en Universitats: els comuns rebutgen moure's de la reducció de taxes d'un 30% --com va aprovar una moció del Parlament--, mentre el Govern aposta per reduir el dficit estructural, equiparar el preu de graus i mster, introduir les beques salari i baixar progressivament el 30% de taxes en tres anys: així es va reflectir en la reunió del 14 de gener, amb el secretari d'Universitats, Francesc Xavier Grau.

HABITATGE

A la sectorial de Territori del 17 de gener, que incloa habitatge, van anar el secretari de Territori, Ferran Falcó, i el director adjunt de l'Agncia de l'Habitatge, Jaume Fornt: els comuns van exigir dotar la partida per ampliar el parc d'habitatge en 450 milions, per el Govern "no va més enll de 40".

Els comuns demanaven que almenys es dotés per acabar amb les llistes d'espera de les taules d'emergncia a la qual va gent que no té on viure: el Govern va plantejar "com a mxim reduir aquestes llistes a la meitat".

"FEELING"

"Hi ha hagut millor 'feeling' en les reunions de les sectorials que depenen de JxCat que les d'ERC", segons les mateixes fonts, sorpreses per aix.

Posen com a exemple que, en transport públic, el Govern comptava amb els 26 milions que s'extreuen de la congelació tarifria, per que Falcó va admetre que amb els 41 milions que preveuen els PGE es podria abordar la inversió necessria en vehicles i infraestructures.

"LA PITJOR REUNIÓ"

La reunió on els comuns es van veure més lluny del Govern va ser la d'Assumptes Socials, el dilluns passat amb el secretari d'Assumptes Socials, Josep Ginesta (ERC): "Deien que en la Renda Garantida de Ciutadania només arribaven als 295 milions. Demanem arribar a 500 i ells responien que no fa falta. Parlen que s'est augmentant en 55 milions, per no sabem si es refereixen a l'executat".

I els comuns van demanar crear 3.500 places per a residncies d'ancians, mentre que el Govern els va dir que no preveien cap, asseguren.

Sobre la inversió en menors migrats no acompanyats (Mena), la inversió augmenta "uns 30 milions, per és un canvi de partida, és a dir, ho treuen dels fons de contingncia que passen als pressupostos ordinaris".

EDUCACIÓ

El Govern vol recuperar la corresponsabilitat a finanar les places de guarderia, que es va traspassar als ajuntaments i consells comarcals en el mandat d'Irene Rigau, i contempla destinar almenys 20 milions, amb la voluntat d'anar augmentat la seva participació.

Segons els comuns, que es van reunir sobre Educació el divendres a l'amb la secretria d'Educació, Núria Cuenca, aquesta proposta es redueix pel Govern a 425 euros per plaa, quan ells demanen 1.300; i "tampoc van fer propostes concretes de beques menjador en Secundria".

Aquesta reunió també va abordar suprimir la Direcció de Centres Privats i Concertats, que els representants del Govern van rebutjar, per pels comuns és "una qüestió de model".

COMPTES "TENSIONATS"

En suma, amb les mesures fiscals que els plantegen i sense saber si el Govern recolzar els PGE, els comuns auguren que a cap d'any els comptes catalans estaran "molt tensionats" i el Govern haur de decidir si paga a les farmcies, les partides destinades als Mena o les extres als funcionaris.

Veuen una proposta de "cincia ficció" i demanen al Govern realisme perqu no volen recolzar uns comptes que després no puguin complir-se i que, a la tardor, provoquin protestes d'empleats públics i sectors socials, fent-los a ells responsables d'haver aprovat els comptes.

www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2020 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés