Publicat 6/8/2020 18:13:40 +02:00CET

Els comuns proposaran una bateria de lleis al Congrés per "controlar" la Casa Real

Jaume Asens i Jéssica Albiach (comuns) en una roda de premsa telemàtica.
EUROPA PRESS

   Asens acusa Sánchez d'haver estat "deslleial" amb Podem en la marxa del Rei emèrit

   BARCELONA, 6 ago. (EUROPA PRESS) -

   El portaveu dels comuns al Congrés, Jaume Asens, ha anunciat aquest dijous que a partir de setembre portaran al Congrés una bateria de lleis per tenir una major regulació sobre l'activitat de la Casa Real i per "controlar" la figura del Rei.

   En roda de premsa telemàtica, ha sostingut que aquestes propostes pretenen "sotmetre a la monarquia al principi de transparència, de neutralitat i al principi democràtic per acabar amb els seus privilegis i els seus aforaments".

   Considera que la llei actual i el títol II de la Constitució, que regula la Corona, "és poc detallat, hi ha moltes ombres i zones opaques i això ha permès que succeeixi el que ha succeït amb el Rei emèrit", i això és el que vol modificar.

   D'aquesta manera, Asens ha explicat que un dels objectius de les propostes és garantir la plena transparència en els comptes de la Casa Real: "Tenim dret a saber cada ingrés, cada despesa, cada compte, sou i comissió que surt de la Casa Real", i també planteja sotmetre a la monarquia al Tribunal de Comptes i conèixer el seu cost real.

   També proposa "prohibir de forma expressa que els membres de la família real puguin realitzar tasques d'intermediació en favor de terceres persones, empreses o obrir comptes a l'estranger", a més que el Rei rendeixi comptes davant el Congrés de manera anual.

RETIRAR EL TÍTOL DE REI EMÈRIT

   Així mateix, en la bateria de propostes s'inclou la despenalització dels delictes d'injúries i calúmnies a la Corona, i revisar les causes que poden inhabilitar al monarca.

   Asens ha demanat també impulsar un decret llei del Govern per retirar el títol de Rei emèrit a Juan Carles I: "Creiem que no és digne d'aquest honor que li va ser atorgat", i ha explicat que una altra de les mesures que es plantegen els comuns és demanar al Congrés un referèndum sobre la monarquia, encara que ha dit que encara l'estan treballant.

CRÍTICA A SÁNCHEZ

   El dirigent dels comuns ha acusat el president del Govern espanyol, Pedro Sánchez, d'haver actuat amb "deslleialtat" cap al seu soci de l'Executiu per com ha gestionat la marxa de Juan Carlos I.

   "No ha actuat com a president d'un Govern de coalició, sinó que ha actuat com a president d'un Govern només del PSOE o de president del règim del 78, però no ha estat lleial al seu soci perquè no només no ha compartit la decisió d'ajudar el Rei emèrit a marxar d'Espanya, sinó que tampoc ens ha informat en cap moment de les diferents circumstàncies que envoltaven aquesta situació", ha retret.

   Asens ha negat que la marxa de Juan Carles I sigui un assumpte privat o familiar, ja que hi ha "presumptes delictes molt greus que afecten a l'ex-cap l'Estat" i l'ha acusat de no posar-se a disposició de la justícia.

JÉSSICA ALBIACH

   La presidenta dels comuns al Parlament, Jéssica Albiach, ha avançat que en el ple extraordinari de la Càmera catalana proposaran una sèrie de mesures sobre la corrupció i també plantejaran la necessitat de fer un referèndum perquè la ciutadania decideixi entre monarquia i república.

   Considera que "el republicanisme no pot ser només paraules, també ha de ser fets", i veu necessari lluitar contra la impunitat i per garantir que cap ciutadà està per sobre de la llei.

   Així, ha recriminat al PSOE que "aplaudeixi la fugida" del Rei emèrit i ha preguntat quina opinió té el primer secretari del PSC, Miquel Iceta, perquè, segons ella, s'està amagant del debat sobre la monarquia.

   "El que li demanem al PSC és que estigui a l'alçada de la seva història, dels seus militants i dels seus principis, i que deixi de confondre's amb Cs", ha sentenciat.

el més llegit

 1. 1

  L'Ajuntament de Vic ven l'edifici del Seminari Vell per 1,3 MEUR a l'empresa Bayés Salut

 2. 2

  Milloraran l'accés nord al barri de Can Puig de Banyoles amb una nova rotonda

 3. 3

  Nysltar de Blanes crea unes mascaretes antivirals que duren tres mesos i ja n'ha venudes 2 milions als Estats Units

 4. 4

  Les restriccions a Reus per la covid-19 s'allarguen set dies més però amb més aforament en actes religiosos i culturals

 5. 5

  Confinen un grup de segon de batxillerat del Vedruna de Girona per un positiu en coronavirus