Publicat 2/7/2020 14:29:24 +02:00CET

Els comuns presenten una proposta perquè Parlament reclami a Torra que convoqui eleccions

La presidenta de Catalunya en Comú Podem al Parlament, Jéssica Albiach.
David Zorrakino - Europa Press

Demana convocar la taula de diàleg durant el mes de juliol

BARCELONA, 2 jul. (EUROPA PRESS) -

Els comuns han presentat aquest dijous una proposta de resolució perquè el Parlament reclami al president de la Generalitat, Quim Torra, que convoqui eleccions "davant un govern esgotat, incapaç de liderar la reconstrucció i d'acord amb el compromís que va expressar" el 29 de gener d'anunciar els comicis després d'aprovar els pressupostos.

La resolució, que ha recollit Europa Press, és una de les que han presentat els comuns en el ple monogràfic sobre la gestió del coronavirus i que es votarà divendres.

La iniciativa demana al Parlament que manifesti que "cal un gran acord nacional per a la reconstrucció, amb la participació de totes les forces polítiques i socials".

Així mateix, han plantejat una resolució que insta l'executiu a treballar en la resolució del conflicte a Catalunya a través de la taula de diàleg entre governs i ha reclamat convocar-la durant el mes de juliol

En una altra proposta, demanen al Govern que impulsi un model productiu basat en la ciència, la innovació, la transició ecològica, la indústria i l'ocupació de qualitat, i que abandoni "projectes obsolets i insostenibles" com l'ampliació de l'Aeroport del Prat, BCN World i els Jocs Olímpics d'Hivern, entre d'altres.

També han presentat una resolució que demana al Govern que fixi un "sostre mínim d'inversió en sanitat" del 7% del PIB, que s'hauria d'assumir de manera progressiva en tres anys.

REFORMA FISCAL

En una altra, els comuns reclamen encarregar a una comissió d'experts independents, en el termini d'un mes, una auditoria sobre la gestió de les residències durant la crisi sanitària, i canviar "el model mercantilitzat, ineficaç i esgotat actual" amb una inversió per construir residències públiques.

En una proposta sobre afers econòmics, demanen al Govern que negociï amb el Govern central per impulsar una reforma fiscal que modifiqui l'impost de societats i estableixi una tributació mínima del 15% a les grans corporacions i del 18% a entitats financeres, augmenti dos punts l'IRPF a les rendes superiors a 130.000 anuals i quatre punts a les de més de 300.000, i impulsi una taxa sobre grans fortunes, entre d'altres canvis.