Publicat 8/7/2019 12:23:40 +02:00CET

Els comuns no posen el referèndum com una "línia vermella" per investir Sánchez

El portaveu de CatComú, Joan Mena
EUROPA PRESS

Mena demana al PSOE que "deixi de fer tacticisme i faci política"

BARCELONA, 8 jul. (EUROPA PRESS) -

El portaveu de CatComú, Joan Mena, ha afirmat aquest dilluns que no posen el referèndum com una "línia vermella" per donar suport a la investidura de Pedro Sánchez com a president del Govern espanyol perquè considera que això dificulta les negociacions.

"En aquesta negociació no posem cap línia vermella. Això dificulta més les negociacions", ha assegurat en roda de premsa, en ser preguntat per si situen el referèndum com una condició per investir Sánchez.

Mena ha destacat que la proposta dels comuns per sortir de l'actual situació de Catalunya és el diàleg i dur a terme un referèndum, i que això ho defensaran en la negociació de la investidura però també volen escoltar quina proposta té el PSOE: "Tenim la nostra proposta i la defensarem en la negociació, però estem oberts al fet que altres forces polítiques plantegin quina és la seva proposta i veure com es pot arribar a un acord".

Ha reiterat que els comuns no renuncien al referèndum com a sortida al conflicte a Catalunya, però ha sostingut que són conscients de la correlació de forces que hi ha al Congrés i que han d'arribar a un acord amb el PSOE.

"De les línies vermelles n'hem sortit tots escarmentats. Es tracta de ser rigorosos, seriosos i asseure'ns en una taula de negociació. Tenim les nostres propostes, a les quals no renunciem, però tenim la correlació de forces que tenim", i ha assenyalat la necessitat que el PSOE, com a partit guanyador de les eleccions, expliqui quina proposta té per a Catalunya.

Així mateix, ha reivindicat que els comuns han mantingut la seva proposta per a Catalunya des de fa anys, a diferència de la resta de partits, tant el PSC com els independentistes, que, segons ell, han anat variant els seus plantejaments.

Mena ha recordat que la setmana passada van presentar un document amb 25 mesures per pactar amb el PSOE, que incloïen polítiques socials i una taula de negociació per a Catalunya, encara que no esmentaven el referèndum: "Tenim les nostres propostes i tampoc no hi renunciarem fàcilment", encara que ha puntualitzat que no posen línies vermelles a cap mesura.

NEGOCIACIÓ AMB EL PSOE

Segons ell, ara cal que Unides Podem i el PSOE comencin a parlar i negociar sobre mesures programàtiques del proper govern, i després parlar "dels equips i les persones" que facin efectives aquestes mesures.

En aquest sentit, ha criticat que una setmana després de presentar el document de 25 mesures el PSOE "continuï parlant d'excuses i cadires quan el que haurien d'haver fet és asseure's en una taula de negociació".

Per això, davant la reunió que mantindrà amb el líder de Podem, Pablo Iglesias, ha demanat a Sánchez que "deixi el tacticisme i faci política" per començar a negociar amb Unides Podem, i que es desfaci de la por a construir un govern de coalició a l'Estat, com ja han fet en algunes comunitats autònomes i a l'Ajuntament de Barcelona.

"Demanem al PSOE que comenci a fer política, que deixi de fer tacticisme i faci política. Ja no són èpoques de majories absolutes. Aquestes èpoques s'han acabat. Demanem a Sánchez que assumeixi la correlació de forces al Congrés i al Senat. Estem obligats a parlar i entendre'ns", ha sentenciat.