Publicat 22/2/2019 14:46:46CET

Els comuns impulsaran una comissió d'investigació al Parlament sobre els abusos a menors

La diputada dels comuns al Parlament Marta Ribas
DAVID ZORRAKINO - EUROPA PRESS - Archivo

BARCELONA, 22 febr. (EUROPA PRESS) -

Els comuns impulsaran la setmana vinent una comissió d'investigació al Parlament sobre els abusos a menors a Catalunya que s'han destapat aquests darrers mesos, ha explicat la diputada Marta Ribas en declaracions a 'El Periódico' recollides per Europa Press.

"Estem veient que cada vegada hi ha més casos i tot fa preveure que n'hi haur més. A molts altres llocs les institucions s'estan movent i el Parlament també ho ha de fer. És d'escndol que cap institució de l'Estat hagi decidit posar llum sobre qu ha passat", ha argumentat.

Ribas ha assegurat que la seva idea de comissió no passa només per mirar de depurar responsabilitats, sinó que també per treballar en l'mbit de la prevenció per analitzar "qu es pot fer millor en el futur per prevenir-ho i collaborar al fet que canvi la cultura mental del país i acabar amb silencis absoluts".

Segons el reglament del Parlament, hi ha dues vies per crear una comissió d'investigació i en qualsevol de les dues els comuns hauran de buscar aliances amb altres grups parlamentaris perqu la seva proposta vegi la llum.

D'una banda, pot crear la comissió de manera automtica si aconsegueix que estigui signada per tres grups parlamentaris o una tercera part dels diputats; per l'altra, pot portar-la a votació del ple i aconseguir una majoria suficient per tenir llum verda.

Si els comuns aconsegueixen el seu objectiu, la Cambra sumaria una nova comissió d'investigació en aquest mandat: ja en té tres en marxa --sobre els atemptats de l'agost del 2017, sobre el projecte Castor i sobre el 155--, i d'altres pendents de validació --sobre la Casa Reial i sobre les crregues policials de l'1-O--.