Publicat 26/3/2019 16:04:25 +01:00CET

Els comuns demanen que el Parlament investigui els abusos en "l'espai educatiu religiós"

Els comuns cerquen que el Parlament investigui els abusos a "l'espai educativ
EUROPA PRESS

Critiquen que els grups no hagin donat suport a crear aquesta comissió d'investigació

BARCELONA, 26 mar� (EUROPA PRESS) -

La diputada dels comuns al Parlament Marta Ribas ha anunciat aquest dimarts que presentaran una moció en el proper ple de la Cambra que demana crear una comissió d'investigació sobre els "casos de violncies sexuals contra nens i joves en l'espai educatiu religiós".

En roda de premsa, ha explicat que han estat des del comenament de la legislatura provant sense xit acordar amb la resta de grups la creació d'una comissió d'investigació sobre el cas Maristes i ara volen impulsar una comissió que englobi tots els casos d'aquest tipus que s'han produt a Catalunya.

Ribas ha criticat els grups per no haver-los donat suport per crear aquesta comissió: "L'única cosa que hem rebut per part dels grups han estat demores i 'nos'", per la qual cosa ha assegurat que ara els insten a posicionar-se públicament en el ple en la votació de la moció.

La diputada de CatECP ha afirmat que han parlat aquesta qüestió amb el PSC-Units i Cs perqu, segons ella, són els grups que s'havien comproms amb el pare que va destapar el cas Maristes de presumptes abusos a diversos collegis, Manuel Barber, a crear aquesta comissió, per que han rebutjat crear-la perqu opten "per altres vies per solucionar aquesta qüestió".

Així mateix, ha acusat JxCat i ERC de no veure amb bons ulls crear aquesta comissió perqu "saben que entre d'altres coses s'investigar el paper" de la Conselleria d'Educació.

Ha lamentat que no hi hagi cap institució a tot l'Estat que tingui una comissió d'investigació sobre aquesta qüestió i ha defensat que Catalunya sigui "pionera" per marcar una línia de com defensar els drets de la infncia.

També ha negat que el judici sobre el cas Maristes sigui suficient per aclarir aquest assumpte perqu molts casos i denúncies queden fora d'aquest judici, i perqu creu que cal establir si la institució dels Maristes "tenia informació del que passava i no va fer res".

"Una comissió d'investigació ha de servir per aixecar la manta, per veure qu va passar exactament, per dirimir responsabilitats no de la part judicial del delicte, sinó de la part de responsabilitat de les institucions", ha sentenciat.

MOCIÓ

La moció, recollida per Europa Press, pretén que el Parlament manifesti el compromís d'impulsar aquesta comissió i condemni totes les violncies sexuals a la infncia, especialment "aquelles produdes en l'mbit educatiu religiós", i espera la condemna de l'Església catlica.

A més, planteja diverses propostes per abordar aquest tipus de casos com modificar la prescripció de delictes d'abús sexual en la infncia per "donar el temps que calgui a les persones que els han patit" per denunciar-ho i fer d'obligatori compliment els protocols existents.

En aquest sentit, proposa sancions en cas d'incomplir els protocols, com, per exemple, retirar el concert educatiu als centres concertats en el cas d'un "incompliment greu" dels protocols contra la violncia sexual infantil.

el més llegit

 1. 1

  L'alcalde de Tarragona demana "sortir amb seny" després de passar a la fase 2

 2. 2

  Extingit l'incendi a la indústria de Sarrià de Ter (Girona)

 3. 3

  SOS Costa Brava protesta contra projectes urbanístics a Begur, Palamós i Palafrugell (Girona)

 4. 4

  Nissan revela el dijous el seu pla de reestructuració amb el futur de la planta de Barcelona

 5. 5

  Generalitat i Govern central tenen converses "fluïdes" sobre l'encaix de l'ingrés vital i la RGC