Actualitzat 17/6/2019 13:34:46 CET

Els comuns defensen haver acceptat el suport de Valls i veuen ERC com un "soci preferent"

Els comuns defensen haver acceptat el suport de Valls i veuen a ERC com a "soci preferent"
EUROPA PRESS

Fan "autocrítica" pels resultats electorals però asseguren que han consolidat el seu projecte

BARCELONA, 17 (EUROPA PRESS)

El portaveu de CatComú, Joan Mena, ha defensat aquest dilluns que Ada Colau s'hagi convertit un altre cop en alcaldessa de Barcelona amb els vots de tres regidors del grup de Manuel Valls, i ha assegurat que això no influirà en la governabilitat: "No tenim cap acord amb el senyor Valls".

En roda de premsa, ha explicat que, malgrat les desavinences que ha mostrat el seu partit amb ERC aquestes setmanes, continuen aspirant a comptar amb els republicans per pactar a la capital catalana i en altres ciutats: "Per a nosaltres ERC sempre ha estat el soci preferent".

Mena ha puntualitzat que no només els republicans, sinó que aspiren a formar governs progressistes en els quals també hi sigui el PSC --com serà el cas de Barcelona--, i també dels membres de la CUP en aquelles localitats on hagin aconseguit representació.

Ha reivindicat que el seu partit ha estat clau en alguns pactes progressistes i de regeneració a diversos ajuntaments com el de Lleida i Tarragona --on l'Alcaldia ha estat per a ERC--, i ha lamentat que en algunes localitats hi hagi "vetos creuats" entre ERC i el PSC.

El portaveu dels comuns ha criticat "els insults i les amenaces masclistes i homòfobes" que va haver-hi aquest dissabte a la plaça Sant Jaume de Barcelona contra alguns regidors, i ha exigit a ERC i al PDeCat que els condemnin sense ambigüitats.

"Els primers que haurien de condemnar-los són ERC i el PDeCAT. N'estic convençut que la gent d'ERC i el PDeCAT no comparteixen aquestes formes", ha conclòs Mena, que ha defensat que el mandat de Colau servirà, a parer seu, per a quatre anys més de polítiques transformadores a la ciutat.

CICLE ELECTORAL I DIVISIÓ

Mena ha explicat que aquest diumenge es va reunir el Consell Nacional de CatComú per analitzar l'últim cicle electoral: els comuns fan "autocrítica" perquè consideren que els resultats no són els esperats, però asseguren que el seu projecte polític s'ha consolidat malgrat tot.

"Els resultats del cicle electoral --generals, europees, i municipals-- no han estat els esperats, vam fer l'autocrítica que calia per encarar els reptes de futur", ha resumit Mena, que ha afegit que un d'aquests reptes pendents és desplegar el partit per tot Catalunya.

No obstant això, el portaveu i diputat del Congrés ha assegurat que CatComú s'ha fet un espai en el panorama polític català que ja no s'explica sense ells: "No s'entén la política a Catalunya sense l'espai de CatComú i les forces del canvi".

En clau municipal, ha diagnosticat que un dels problemes que ha afectat els comuns ha estat la divisió en algunes localitats, on no han aconseguit conformar llistes amb Podem: "Quan no som capaços de posar-nos d'acord, en sortim perdent tots".

POLÍTICA DEL "80 PER CENT"

Preguntat per si els comuns se sumaran a una resposta unitària del sobiranisme a la sentència del Tribunal Suprem, ha dit que ells encara confien que la sentència sigui "absolutòria", i ha recordat que sempre han defensat la innocència dels encausats.

Mena ha dit que en la societat catalana hi ha consensos que aglutinen el 80 per cent dels ciutadans i que van més enllà de l'independentisme, per la qual cosa ha demanat que els partits independentistes entenguin que tot "sols no poden arribar als seus objectius".

També ha lamentat els pactes locals a la resta d'Espanya en els quals el PP i Cs han arribat al poder amb l'ajuda de Vox, i els ha recriminat que estan "blanquejant una ultradreta" partidària de polítiques homòfobes i xenòfobes, ha conclòs.