Actualitzat 14/06/2014 18:40

Els cercles reclamen més protagonisme a Podemos i alguns qüestionen la representativitat de l'equip gestor

Neguen que existeixi una "pugna" de poder però es repeteixen les crítiques a la votació per llistes tancades del grup organitzador de l'assemblea de tardor

MADRID, 14 juny (EUROPA PRESS) -

Els cercles territorials de Podemos han manifestat aquest dissabte durant la trobada estatal que celebra la formació a la Universitat Complutense de Madrid la necessitat que s'atorgui més protagonisme a les bases de l'organització, i alguns han tornat a criticar el procés de votació per llistes tancades de l'equip coordinador de l'assemblea fundacional de tardor, perquè considera que no s'ha donat veu a les bases.

Així, durant l'assemblea que ha tingut lloc el matí d'aquest dissabte al paranimf de la Facultat de Filosofia de la UCM per analitzar els resultats electorals, representants de diversos cercles han alertat de la necessitat de tenir en compte a les agrupacions locals a l'hora de prendre decisions i definir la política de la formació.

"Igual que es guanyen vots, es perden. Els cercles són importants i la gent vol participar", ha assegurat un dels intervinents. "La tasca dels cercles és fonamental", ha assenyalat un altre dels simpatitzants que ha pres la paraula, qui ha assegurat representar 15 cercles.

"NO TOT VAL PER ACONSEGUIR VOTS"

Aquesta mateixa persona ha criticat durant la seva intervenció que el procés per elegir a l'equip que guiarà Podemos fins a l'assemblea fundacional de tardor "no s'ha portat bé". "Demanem que es prengui nota amb vista a tardor, perquè no ha agradat, ni a cercles ni als votants o futurs votants", ha assenyalat.

"Que no es pugi al cap l'èxit, cal mantenir els peus a terra", ha reclamat, per afegir, tot i això, que són conscients que sense la repercussió mediàtica de Pablo Iglesias no haguessin obtingut 1,2 milions de vots.

En aquesta mateixa línia, un representant del cercle de Sevilla ha alertat que "no tot val per aconseguir vots", després de fer al·lusió a algunes de les qüestions que més polèmica han causat en els últims mesos entre les bases, com la decisió de canviar el logo inicial de Podemos per la cara d'Iglesias perquè aquesta aparegués a les paperetes en les passades eleccions europees, o la d'incloure a l'exdirigent d'Alianza Popular, Jorge Verstrynge, com a col·laborador a la campanya.

PRIMÀRIES OBERTES I DELEGATS

Durant l'assemblea celebrada la tarda d'aquest dissabte per iniciar els treballs de preparació de la trobada de tardor diversos cercles han tornat a posar de manifest el descontentament que ha generat el procés de votació posat en marxa per la promotora de Podemos per escollir l'equip gestor.

Així ho han manifestat representants de les agrupacions de Múrcia, Guadalajara o de Logronyo, els qui han lamentat que la votació s'hi hagi celebrat abans de l'assemblea d'aquest dissabte i sense llistes obertes, així com que part de l'equip de treball resultant de la votació no hagi sorgit dels cercles.

En concret, el cercle de Múrcia ha proposat que dos terços d'aquest equip siguin elegits en el futur d'acord amb propostes dels cercles territorials, i el de Guadalajara, fer primàries obertes per a aquells que vulguin postular-se a formar part d'aquest equip.

Una altra de les propostes reclamades per alguns dels cercles, com els de Saragossa, Alacant, Burgos o Guadalajara, és la d'establir un sistema de delegats o representants dels diferents cercles i sectors, perquè tots tinguin el mateix dret de participació i estiguin al mateix nivell a trobades com la celebrada aquest dissabte a la Complutense, així com per garantir l'operativitat.

Alhora, el cercle del barri madrileny de Ciudad Lineal ha proposat que cap representant de Podemos pugui ocupar més d'un càrrec alhora, ja sigui en alguna institució o bé en algun dels òrgans del partit.

CONTRA LES FÓRMULES DE PARTITS TRADICIONALS

Davant de les posicions més crítiques, altres dels intervinents han defensat el caràcter democràtic del procés de votació, on han participat més de 55.000 persones, així com que el partit no ha de caure en fórmules típiques dels partits tradicionals. "Si repetim els mateixos mecanismes dels vells partits tindrem els mateixos resultats", ha alertat Carolina Bescansa, una de les la fundadores de la formació.

A més, gran part dels cercles han manifestat que no existeix una "pugna de poder" dins de la formació, sinó un debat obert, propi d'una formació democràtica com la que defensen ser. "Es pot debatre sense que hi hagi guerra", ha assenyalat un integrant del cercle de Majadahonda.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés