Els CDR que van declarar davant de la Guàrdia Civil van dibuixar fins i tot el croquis de com funciona l'organització

Publicat 7/11/2019 16:17:43CET
Croquis dels CDR que consta en el sumari de la 'Operació Judes'
SUMARIO DE LA 'OPERACIÓN JUDAS'

Jolis va apuntar que la majoria dels membres de la cúpula "estan també a la CUP i els membres poden rebre directrius" de polítics

MADRID, 7 nov. (EUROPA PRESS) -

Els membres de l'Equip de Resposta Tàctica dels Comitès en Defensa de la República (CDR) que sí que van declarar davant de la Guàrdia Civil i davant del jutge després de la seva detenció el 23 de setembre, Ferran Jolis i Jordi Ros, a més de reconèixer els fets i detallar el paper que tenien els seus companys també detinguts en la 'Operació Judes', van arribar a dibuixar per iniciativa pròpia els seus respectius croquis, en el primer cas, per explicar als agents com funcionava tota l'organització.

Segons figura en el sumari de la causa a l'Audiència Nacional a la qual ha tingut accés Europa Press, Ferran Jolis, "de manera espontània" i en presència del seu advocat, va mostrar "la seva disposició a dibuixar en un foli l'organigrama d'organització estructural dels Comitès de Defensa de la República, així com la divisió de quadrants de l'anomenat CECOR, per a una millor contextualització del que estava relatant en aquest moment".

Es tracta de dos folis pintats a bolígraf en els quals mitjançant caixes i fletxes, traça un esquema a la cúspide del qual figura el CDR "nacional" del que depenen diferents territorials que al seu torn, s'articulen en agrupacions locals com a vehicle de relació amb el "poble".

Preguntat per si aquesta estructura rebia "ordres dels polítics", va dir que sí. "La majoria dels quals estan al nacional estan també a la CUP i els seus membres poden rebre directrius", va assegurar, per assenyalar a continuació un individu anomenat Eric i sobrenomenat 'El Rico' a qui va descriure com "molt posat en política a la CUP i a l'associació Capablanca" i que hauria posat els diners perquè Jolis exercís les seves funcions de suport tècnic i de comunicacions.

UNA ESTRUCTURA ARTICULADA

De la Nacional que va dibuixar Jolis depenen també el que denomina "plenaris" i grups de treball de "premsa", "mobilització", "internacional", "antirrepresiu" i "ciberseguretat". És aquí on incardina la denominada "comissió nacional de seguretat", nom que ell mateix va assignar pensant que la descripció "era més fidel als seus valors ètics" i del que depenen tant una xarxa específica dedicada a aquest assumpte com l'equip de resposta tàctica al que ell pertanyia al costat de la resta de detinguts.

Segons va dir, a "cada província hi ha tres o quatre territorials i per damunt hi havia el CDR nacional, que són els que manen i on es decideix tot". Al nacional acudeixen dues persones de cada territorial, i encara que en teoria haurien de rotar, en realitat no ho fan. En ocasions es convocava de forma plenària, obert a tot membre del CDR que hi volgués acudir, "sempre que tingués acreditació de seguretat, que havien de sol·licitar a la Territorial".

"Dins d'aquest CNS sorgeix el RT (Resposta Tàctica), tot i que el nom el va proposar el manifestant, el grup no el va crear ell, sinó que va sorgir com a conseqüència del 30G", explica la Guàrdia Civil en la síntesi de la declaració de Jolis, en relació amb les protestes entorn del Parlament de Catalunya que es van promoure al gener del 2018 amb motiu de la investidura fallida de Carles Puigdemont.

En aquella acció, la persona que representava el CNS, a la qual identifica com Silvia, "tenia contactes amb Mossos" i un altre individu al qual diu Robert "també actuava com a intermediari" amb aquest cos policial.