Actualitzat 10/02/2015 12:25

Els catalans tindran 1.265 milions més amb la rebaixa de l'IRPF, segons Hisenda

El secretario de Estado de Hacienda, Miguel Ferre
Foto: EUROPA PRESS

Ferre afirma que "no és el moment" de canviar el model fiscal autonòmic

BARCELONA, 10. (EUROPA PRESS)

El secretari d'Estat d'Hisenda, Miguel Ferre, ha afirmat aquest dimarts que els catalans tindran 1.265 milions d'euros més a la butxaca amb la reforma de l'IRPF: 902 aquest any i 363 el 2016.

   En una conferència sobre la reforma fiscal organitzada per la Confederació Espanyola de Directius i Executius (Cede) en el Cercle Eqüestre de Barcelona, ha explicat que el gener la rebaixa de l'IRPF ja va suposar una injecció de 75 milions a Catalunya, i 300 a tot Espanya.

   A més, ha anunciat que 169.633 contribuents de tot Espanya han sol·licitat ja la nova opció de cobrament anticipat de la deducció per família nombrosa o persones amb discapacitat a càrrec.

   Ferre ha afegit que la millora de l'activitat econòmica "ja està generant més recaptació" a les arques públiques, i ha exemplificat que el 2014 va crèixer un 5,8% la liquidació de l'IVA feta per les pimes catalanes, i més del 8% els pagaments fraccionats dels autònoms.

LLISTA FALCIANI

   Preguntat per la llista Falciani amb possibles evasors fiscals espanyols amb comptes al Banc HSBC a Suïssa fa anys, Ferre ha insistit en les declaracions d'aquest dilluns del ministre d'Hisenda, Cristóbal Montoro, que ja es van prendre mesures respecte a aquesta llista el 2010 --amb un impacte estimat llavors d'uns 200 milions--: "Aquest assumpte ja ha fet el seu recorregut i ara estem en altres coses".

   Ha repassat que ara l'Executiu central està analitzant tota la informació recopilada després dels processos dels últims anys de regularització de capitals i de declaració de béns a l'estranger, i també està treballant en més acords d'informació fiscal amb altres països per combatre l'evasió, com el signat fa poc amb Andorra.

PODEM

   Preguntat per les possibles irregularitats fiscals dels líders de Podem Pablo Iglesias i Juan Carlos Monedero, ha dit: "No em puc pronunciar sobre la informació tributària de cap contribuent".

   Amb tot, en el cas de Moneder s'ha remès a les dades fetes públiques per ell mateix i ha assenyalat que va presentar una declaració complementària, és a dir, presentada més tard, "fora de termini".

PETICIONS EMPRESARIALS

   El vicepresident de Cede, Ramón Adell, ha demanat més "previsibilitat i estabilitat" en les normes per no perjudicar la seguretat jurídica, que es produeix per la curta vida de les normes i els continus canvis en la seva interpretació, ha opinat.

   També ha sol·licitat més "racionalitat, mesura i respecte al contribuent", en comptes de tanta coacció a l'hora d'aplicar les normes tributàries, ja que ha opinat que moltes vegades sembla primar la presumpció de culpabilitat sobre la d'innocència.

   Ferre ha respost les dues peticions defensant que Espanya té la mateixa seguretat jurídica que els països de l'entorn, i que té "drets i garanties que protegeixen el contribuent" i no és voluntat del Govern central coaccionar, sinó vetllar pel compliment de les normes i continuar treballant perquè el frau fiscal es redueixi a zero.

   Adell també ha criticat la multiplicitat de normes fiscals de caràcter autonòmic, al que Ferre ha respost que les comunitats tenen competències per a tributs propis i cedits i que això no canviarà per ara: "No és el moment de tocar un dels pilars del finançament per a les comunitats autònomes", el qual ha deixat per quan s'abordi la revisió del model de finançament autonòmic.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés