Publicat 20/12/2015 10:04

Els catalans mesuren a les urnes la salut del procés i l'auge de partits emergents

BARCELONA, 20 des. (EUROPA PRESS) -

Els catalans acudiran aquest diumenge a les urnes en unes eleccions generals que a Catalunya serviran per mesurar dues situacions: la del procés sobiranista i la confiança dels ciutadans tant en els partits emergents com en els tradicionals.

Els comicis arriben en un context inèdit, ja que fins a cinc partits són els que semblen tenir més possibilitats de guanyar --DL, ERC, EnComúPodem, C's, PSC--, i amb la legislatura catalana estancada per la falta d'acord entre els independentistes per formar govern.

La principal missió de DL i ERC en aquesta campanya ha estat mobilitzar el vot sobiranista, temorosos que una derrota el 20D suposi una frenada als seus plans, mentre que la CUP no es presenta i ha fet una crida a l'abstenció.

La tesi de DL, defensada pel seu candidat Francesc Homs i pel president Artur Mas, és que Catalunya pot ser clau per evitar un pacte PP-C's; per això els sobiranistes haurien de bolcar-se a les urnes com ho van fer el 9N i el 27S: "Com més vots de DL hi hagi a l'urna, més petits seran PP, PSC i C's i més gran Catalunya", ha sostingut Mas en un míting recent.

Gabriel Rufián (ERC) ha viatjat per tot Catalunya cridant a la mobilització del vot independentista, advertint que el seu adversari és C's i afirmant que el referèndum que proposa EnComúPodem és irrealitzable perquè no tindrà més suports després del 20D: l'únic procés constituent possible és el català, sostenen els republicans.

El referèndum d'independència que proposa Podem --i el seu referent català, EnComúPodem-- ha marcat part de la campanya i, si abans de començar era una idea una mica imprecisa, els últims dies ha quedat definida: si Pablo Iglesias és president el convocarà en el termini màxim d'un any però, si no ho és, el fixarà com a condició 'sine qua non' per a qualsevol pacte de governabilitat.

El candidat d'EnComúPodem, Xavier Domènech, ha buscat seduir sobiranistes d'esquerres i socialistes decebuts assegurant que aquest referèndum serà vinculant, i també amb mesures socials com una renda mínima garantida de 675 euros, salari mínim de 1.000 euros, banca pública, dació en pagament, i més inversió contra la violència de gènere.

VOT ÚTIL

Queden lluny els anys en els quals el PSC guanyava les generals a Catalunya de manera sistemàtica, però tot i així els socialistes es veuen amb possibilitats de victòria i apel·len al vot útil com a principal partit d'esquerres a tot Espanya: "Cal concentrar el vot progressista en el PSOE perquè és l'única opció que serveix per treure Rajoy", ha repetit incansablement la candidata del PSC, Carme Chacón.

També apel·la al vot útil el candidat Jorge Fernández Díaz (PP), alertant que, en cas de produir-se una fuga de vots a C's, està en joc la presidència de Mariano Rajoy i la continuïtat de la recuperació econòmica; i diu que l'alternativa, una "coalició de perdedors" o un 'Psoemos' --com ha batejat a un hipotètic acord PSOE-Podem-- portaria Espanya a una situació semblant a la de Grècia.

El candidat de C's a Catalunya, Juan Carlos Girauta, ha enlletgit a la resta de candidatures que busquin l'atac personal i la confrontació enfront de "les propostes i la il·lusió" del seu partit, i ha estat especialment contundent amb l'altre partit emergent en competició, EnComúPodem, assegurant que està darrere els escarnis que van patir les seus de C's, PP i PSC.

Josep Antoni Duran (Unió) aspira a obtenir representació amb la seva proposta d'una disposició addicional catalana a la Constitució que doni a Catalunya sobirania en llengua, educació i cultura, i un concert econòmic i fiscal, i ha buscat captar indecisos que se senten defraudats per les negociacions que manté JxSí amb la CUP per investir Mas.

L'ENDEMÀ

Sigui quin sigui el resultat del 20D, a Catalunya el 21 de desembre tot seguirà pendent de les negociacions per a la investidura al Parlament, amb una negociació per formar govern que està resultant complexa.

Els candidats dels quatre grans partits estatals han ofert a la Generalitat diàleg amb propostes que van des d'un referèndum, un nou finançament i una reforma constitucional, però ara mateix no hi ha un president a qui oferir-ho --Mas és president en funcions-- i, si no hi ha acord entre els independentistes, no n'hi haurà fins a la primavera, després de celebrar-se nous comicis catalans.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés