Publicat 15/02/2020 17:07

Els barons del PSOE avalen amb matisos el diàleg amb Catalunya "dins de la llei"

Comit Federal del PSOE
JESÚS HELLÍN / EUROPA PRESS

Page i Lambán demanen que no hi hagi un tracte de favor cap a l'independentisme en detriment d'altres territoris

MADRID, 15 febr. (EUROPA PRESS) -

Els líders autonmics del PSOE han donat suport aquest dissabte amb matisos a l'aposta pel dileg amb l'independentisme catal del president del Govern central i líder del partit, Pedro Sánchez. Alguns presidents autonmics com l'aragons Javier Lambán i el castellanomanxec Emiliano García-Page han demanat que no hi hagi un tracte de favor cap a l'independentisme en detriment d'altres territoris.

A la seva arribada a la seu del partit al carrer Ferraz per a la reunió del Comit Federal --mxim rgan entre congressos--, García-Page defensava com "inevitable" el "dileg en totes les direccions", donada l'actual fragmentació política a Espanya, per ho demanava també amb l'oposició.

Ara bé, preguntat en concret pel dileg que es disposa a entaular el Govern de Sánchez amb el Govern sobre el conflicte polític, García-Page ha assenyalat que "la Constitució permet parlar de molt, per també limita parlar d'algunes coses". No obstant aix, ha indicat que aix és el que tenia "clar" que "quedaria garantit" en aquesta reunió del Comit Federal.

Page veu de moment "millor voluntat" del Govern que de les institucions catalanes a aquest dileg i considera "lgic" que la reforma del Codi Penal, plantejada pel Govern central, no es porti a aquesta taula de negociació perqu és de "sentit comú" que aquells que han coms els delictes de sedició i rebellió, segons ha dit, "siguin jutge i part".

El dirigent castellanomanxec també ha pres la paraula al debat a porta tancada que ha tingut lloc en la reunió del Comit després de la intervenció de Pedro Sánchez. Segons fonts de la seva delegació, García-Page va incidir en la necessitat de garantir la igualtat entre espanyols, visquin on visquin.

Page també va reclamar, segons han relatat a Europa Press assistents al Comit, estar alerta amb Unides Podem perqu, malgrat que formen part del Govern de coalició, consideren el PSOE un rival al que pretenen derrotar. Així i tot, el líder castellanomanxec ha reconegut que a Sánchez no li quedava una altra opció després del 10 de novembre que governar en coalició amb ells.

En una línia semblant a la de Page respecte a Catalunya s'ha manifestat el president d'Aragó, Javier Lambán, que va abandonar el Comit quan va acabar la intervenció de Sánchez, qui, avanant-se a les inquietuds d'alguns dels seus barons respecte del dileg amb Catalunya, ha proms que l'atenció al problema de Catalunya no es far en perjudici de les necessitats d'altres territoris.

Lambán, que no es va quedar per tant al debat posterior en el Comit, ha recorregut als mitjans de comunicació per respondre Sánchez. Així, ha dit que "no hi ha ni un sol president" de les autonomies que "vagi accepti de bon grat" que es "premi econmicament" a aquells que han estat "molt més deslleials" amb l'Estat, en referncia als independentistes catalans.

Ha advertit a més de que no admetr "cap tipus de política d'apaivagament" amb Catalunya que es faci "a costa del finanament" que requereixen els habitants d'Aragó.

DÍAZ, LA MÉS FAN DE SÁNCHEZ

Més enll de Page i Lambán, no hi ha hagut més veus dins del PSOE que hagin qüestionat aquesta política d'apaivagament a Catalunya. Ni tan sols la líder dels socialistes andalusos, Susana Díaz, als qui alguns membres del Comit Federal han vist en actitud d'exercir com "la més fan de Sánchez" després d'anys d'enfrontament.

En declaracions a la premsa a la seva arribada al Comit, Díaz ha manifestat tenir la "tranquillitat i seguretat" que Sánchez "unir sempre el dileg a la legalitat". Al final de la reunió, Díaz es va mostrar davant la premsa particularment satisfeta que les primeres paraules de Sánchez en el Comit estiguessin dedicades als treballadors del camp.

En termes semblats als de Díaz s'ha expressat el president de la Comunitat valenciana, Ximo Puig, qui s'ha referit a la "igualtat" entre tots els espanyols i al dileg amb l'independentisme catal dins de la llei. Puig ha recordat a la premsa a la seva arribada a la reunió que el problema territorial afecta diverses regions, no només a Catalunya, i ha instat a solucionar el problema de finanament autonmic.

També s'ha referit al dileg amb Catalunya la líder dels socialistes a Euskadi, Idoia Mendia, que ha defensat la taula de dileg amb el Govern perqu aquesta comunitat "continu vivint un projecte comú" amb Espanya. En aquest sentit ha subratllat que existeix unitat en el PSOE per a aquest dileg territorial.

El líder del PSC, Miquel Iceta, ha posat en valor l'"esfor" que, al seu judici, est fent el Govern central amb el dileg que es va iniciar amb la reunió amb el president de la Generalitat, Quim Torra, denominada 'agenda per al retrobament'. "Volem reconixer aquest esfor i acompanyar-lo", ha subratllat.

En la seva intervenció en la reunió a porta tancada, Iceta ha afirmat que "no hi ha millor defensor de la unitat d'Espanya que el PSOE". "No hi ha hagut esfor en els darrers anys més gran en defensa de la unitat d'Espanya que l'actuació política que encapala" Sánchez, ha ressaltat, segons han informat a Europa Press fonts del PSC.

UN PROBLEMA EMOCIONAL IMPOSSIBLE DE RESOLDRE

Iceta també ha arrems contra tots aquells que veuen als socialistes catalans alineats amb les tesis dels independentistes. El primer secretari del PSC ha recordat que el seu partit acumula el 59% dels actes vandlics contra seus de partits a Catalunya. "Per tant, quan algun canalla o descerebrat us digui que estem molt en enteniment amb l'independentisme recordeu-los aquesta xifra", ha indicat.

El dirigent catal ha advertit que la divisió actual a Catalunya entre independentistes i no independentistes és "impossible de resoldre, perqu té a veure amb la identitat i els sentiments".

En aquest context, ha explicat que ell aspira a liderar la Generalitat "per provar de readrear aix, que costar temps, per aquesta obstinació no té possibilitats d'xit (...) sense un Govern d'Espanya comproms i valent" com el de Pedro Sánchez, a qui ha fet una petició: que en la seva reunió de dilluns amb el líder del PP, Pablo Casado, li demani "combatre i allar" a la ultradreta com ha fet la cancellera alemanya, Angela Merkel.

Finalment, el president de Canries, Ángel Víctor Torres, ha assegurat als mitjans de comunicació que els problemes polítics se solucionen "amb política" i no ha valorat la possible existncia de veus crítiques dins del Comit Federal respecte al dileg amb Catalunya.

Qui no ha pogut acudir al Comit Federal ha estat el president d'Extremadura, Guillermo Fernández Vara, per altres compromisos. També s'han absentat els secretaris generals socialistes a Castella i Lleó, Luis Tudanca, amb agenda a León, i Diego Conesa de Múrcia, per motius personals.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés