Publicat 9/1/2019 15:43:12CET

Els barons del PP rebutgen les exigncies de Vox i avisen que hi ha "línies vermelles" que no poden traspassar

Juanma Moreno i Pablo Casado
Europa Press

Subratllen que no es pugui fer un pas enrere en violncia de gnere i lamenten que el partit d'Abascal no estigui a l'altura

MADRID, 9 gen. (EUROPA PRESS) -

Els presidents autonmics i regionals del PP com Fernando López-Miras, Alberto Núñez Feijóo, Isabel Bonig i Alfonso Alonso han coincidit en expressar el seu rebuig a les exigncies que Vox ha posat damunt de la taula per investir Juanma Moreno com a president de la Junta d'Andalusia, especialment la derogació de les lleis de violncia de gnere. Segons afegeixen, hi ha "línies vermelles" que no poden traspassar i que el partit no pot fer un "pas enrere".

Encara que el líder dels populars, Pablo Casado, ha dit aquestes setmanes que vol extrapolar a nivell nacional i a altres territoris l'acord del canvi que estan negociant a Andalusia, alguns dels seus barons territorials ja alerten que hi ha propostes del partit de Santiago Abascal que no poden secundar ni plasmar en un document.

En concret, Vox va traslladar aquest dimarts al PP un document de 19 punts per donar suport a la investidura de Moreno que inclou retornar a l'Estat les competncies d'Educació, Sanitat i Justícia, derogar les lleis de gnere i de memria histrica, expulsar 52.000 immigrants illegals i treure les ajudes a les associacions feministes, entre altres propostes.

LÓPEZ MIRAS: NO HO SIGNARIA A MÚRCIA

El president del Govern murci, Fernando López Miras, ha reconegut que no li "agraden" les reivindicacions de Vox a canvi de permetre la investidura de Moreno i, de fet, ha assegurat que ell no les "signaria" a la regió de Múrcia.

Especialment, López Miras ha posat com a exemple el punt referent a la violncia masclista, un aspecte en qu ha afirmat que no poden "fer ni un pas enrere". En la seva opinió, "cal canviar moltes coses i lleis, per per avanar i per millorar, no per retrocedir".

FEIJÓO: NO DEROGAR LES MESURES CONTRA LA VIOLNCIA DE GNERE

D'una manera similar es va expressar aquest dimarts el president de la Xunta, Alberto Núñez Feijóo, que va apostar per "millorar" i "perfeccionar" les polítiques contra la violncia, per no "derogar-les" o "deixar-les d'aplicar".

Segons va recalcar, la violncia masclista "existeix" i "el que no es pot fer és obviar" all que existeix. "Nosaltres seguirem amb les nostres polítiques de conciliació en primer lloc i pel que fa a la violncia cal ser molt contundents i molt clars", va afirmar.

BONIG: "LÍNIES VERMELLES QUE NO TRASPASSAREM"

Des del PP valenci, la seva presidenta regional Isabel Bonig ha dit a la cadena Ser que és una "realitat objectiva que les dones estan sent maltractades pels maltractadors" i els polítics han de donar una "resposta", "apartar del debat aquestes qüestions", no fer "un pas enrere" en la lluita contra aquesta "xacra social" i optar per "millorar" el que sigui susceptible de millora.

"Hi ha una srie de línies vermelles que no traspassarem", ha avisat, per retreure a Vox que no sigui capa de ser "pragmtic". En aquest punt, ha criticat que el canvi a Andalusia "no s'arribi a materialitzar perqu alguns partits no estan a l'altura del que han expressat els andalusos". Aix sí, ha dit que espera que es puguin "reconduir" les negociacions perqu "bviament" el seu partit no pot acceptar el document del partit d'Abascal.

ALONSO: DEMANDES QUE "NO TENEN NI PEUS NI CAP"

Per la seva banda, el president del PP basc, Alfonso Alonso, ha assegurat que algunes de les demandes de Vox "no tenen ni cap ni peus", per la qual cosa considera que ni tan sols mereix la pena "gastar saliva" parlant-ne.

Alonso ha assenyalat que les propostes que Vox ha posat damunt de la taula per intentar un acord a Andalusia mostren que "li costa molt passar de la propaganda a la política".

De moment, el PP segueix negociant amb Vox i, després de diverses hores de reunió a Madrid, les converses prosseguiran aquesta tarda a Sevilla sobre la base del document alternatiu que ha presentat el Partit Popular per intentar apropar les postures.

Aquest dimecres la portaveu del PP madrileny, Isabel Díaz Ayuso, ha reclamat als dirigents del partit que es deixi en mans de la direcció nacional i del PP-A la negociació amb Vox i Cs.

UN "DISBARAT" RETORNAR L'EDUCACIÓ

Les propostes de Vox estan marcant el debat polític. Així ha passat amb la conferncia sectorial d'Educació que se celebra a Madrid per discutir la reforma educativa que proposa el Govern del PSOE.

El conseller d'Educació de la Junta de Castella i Lleó, Fernando Rey, ha assenyalat que la proposta de Vox de recentralizar les competncies en Educació és un "disbarat", i ha puntualitzat que la descentralització de competncies és compatible amb elements d'homogenetzació per aconseguir una "Espanya educativa".

Per la seva banda, el conseller d'Educació de La Rioja, Alberto Galiana (PP), ha recalcat que aquesta gestió ha de ser portada des de les diferents comunitats. "Ha de ser portada amb moderació i amb visió d'Estat des de les comunitats autnomes", ha manifestat.