Actualitzat 18/03/2021 18:26 CET

Els bancs andorrans creixen un 4% en recursos de clients i guanyen 84 milions el 2020

Archivo - Arxiu - Els beneficis de la banca andorrana van créixer un 12,5% el 2019.
ANDORRAN BANKING - Archivo

La inversió creditícia bruta s'incrementa un 4,5%, fins als 6.368 milions d'euros

ANDORRA LA VELLA (ANDORRA), 18 mar? (EUROPA PRESS) -

La banca andorrana ha tancat l'exercici 2020 amb un resultat afegit de les entitats de 84 milions d'euros i havent crescut un 4% en recursos de clients, segons ha informat Andorran Banking --associació que agrupa els cinc bancs del país-- en un comunicat.

Andorran Banking ha assenyalat que els 84 milions de guanys són després de fer unes provisions extraordinàries de 33 milions d'euros, seguint les recomanacions del supervisor i les directrius a nivell internacional.

El volum dels recursos gestionats de clients s'ha incrementat un 4%, fins als 551,741 milions d'euros, la inversió creditícia un 4,5%, i la ràtio de solvència fins al 17,71% CET1 (pase-in).

Aquestes xifres són un avançament del tancament oficial a 31 de desembre, que han de revisar els auditors i aprovar els òrgans d'administració de cada entitat: Andbank, Crèdit Andorrà, MoraBanc, Banc Sabadell d'Andorra i VallBanc.

Els tipus d'interès baixos, l'adaptació contínua a la normativa bancària internacional i les fortes inversions tecnològiques "han pressionat els resultats del sector", amb una rendibilitat financera (ROE) que se situa en un 5,37%, per sobre de la mitjana de bancs europeus (del 2,12% segons dades del Banc Central Europeu del tercer trimestre del 2020).

La directora general d'Andorran Banking, Esther Puigcercós, ha destacat que "el 2020 ha estat un any molt difícil, i determinat per l'efecte de la pandèmia, però les entitats andorranes han mantingut la fortalesa i atracció a nivell de captació de recursos de clients".

"Les provisions per la crisi sanitària han tingut una incidència significativa sobre el compte de resultats, sense malmetre la sòlida posició en termes de solvència i liquiditat", ha explicat l'associació d'entitats bancàries.

La ràtio de solvència CET1 (pase-in) és del 17,71% a 31 de desembre, "lleugerament superior" a la de l'exercici anterior, que era del 17,48%, i per sobre de la mitjana dels bancs europeus, que se situa en el 15,21% segons les dades del BCE.

La ràtio de liquiditat (LCR) és del 187%, també superior a la mitjana dels bancs europeus que és del 170% a tancament del tercer trimestre del 2020, ha detallat Andorran Banking.

MESURES PER LA COVID

Les entitats bancàries andorranes han donat suport a les administracions públiques, empreses, negocis i famílies en la situació que ha generat la pandèmia de la covid-19; i la inversió creditícia bruta s'ha incrementat un 4,5%, fins arribar a 6.368 milions d'euros.

"En un any molt condicionat per la situació econòmica que ha provocat la pandèmia, la banca andorrana manté la fortalesa que permetrà continuar ajudant famílies i empreses", ha declarat Puigcercós.

Respecte al programa extraordinari d'avals del Govern per a empreses i negocis que es va engegar a l'inici de la crisi sanitària per fer costat al teixit empresarial del país i garantir els llocs de treball, s'han concedit 1.875 crèdits per un import de 135 milions, dels 230 llocs a disposició.

També s'han concedit 353 carències hipotecàries i no hipotecàries als afectats per la crisi de la covid-19, amb un saldo viu pendent d'amortització de 122 milions, amb dades a tancament del 2020.

Del total de carències formalitzades, el 65% correspon a carències legals, i el saldo viu pendent d'amortitzar representa el 20% del total; a tancament de l'exercici, s'havien formalitzat 122 carències legals en préstecs hipotecaris amb un saldo viu pendent d'amortitzar de 23 milions d'euros.

El 100% dels beneficiaris d'aquestes carències són assalariats i autònoms que han vist reduïda la seva liquiditat a conseqüència de la pandèmia, segons ha informat Andorran Banking.

En el cas de les carències sectorials, que ha aprovat l'associació per poder ampliar i contemplar l'abast de les carències legals a particulars i empreses, se n'han formalitzat 121, de les quals 79 en préstecs hipotecaris per un valor de 91 milions d'euros.

www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2021 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés