Actualitzat 24/05/2016 16:28 CET

Els autònoms tenen més risc de patir incapacitat laboral per trastorn mental

Hospital de Bellvitge
EUROPA PRESS

L'HOSPITALET DE LLOBREGAT (BARCELONA), 26 gen. (EUROPA PRESS) -

Els treballadors autònoms o amb contracte temporal, els del sector immobiliari i de la construcció i els més grans de 50 anys tenen més possibilitats de patir una incapacitat laboral de llarga durada per trastorn mental, segons un estudi elaborat pel Servei de Psiquiatria de l'Hospital de Bellvitge de l'Hospitalet de Llobregat.

L'estudi, que ha comptat amb la col·laboració de la mútua laboral Egarsat i de la Universitat de Barcelona, és el més gran fet fins ara a Espanya sobre baixes mèdiques i salut mental, segons ha informat l'Hospital de Bellvitge en un comunicat.

El treball ha analitzat una mostra de 7.112 treballadors residents a la província de Barcelona que van requerir una incapacitat laboral temporal per trastorn mental entre els anys 2008 i 2012.

Segons l'estudi, no hi ha diferències significatives entre les baixes de llarga i curta durada pel que fa al sexe, però sí en funció de l'edat i del règim de cotització.

Així, els treballadors autònoms tenen el doble de probabilitats de patir una baixa llarga per trastorn mental en comparació amb els treballadors per compte aliè, i també es detecta més risc entre els treballadors més grans de 50 anys.

Entre els pacients que treballen per compte aliè, disposar d'un contracte temporal s'associa a baixes més prolongades, així com també treballar en els sectors de la construcció i de les activitats immobiliàries.

Pel que fa als factors estrictament mèdics, els trastorns psicòtics i de la personalitat estan relacionats amb les baixes llargues, mentre que els trastorns d'ansietat es relacionen amb les baixes curtes.

Els resultats indiquen que les baixes per trastorn mental no s'expliquen només per motius mèdics.

A part de la gravetat del trastorn, hi ha altres factors demogràfics i sociolaborals que també influeixen de manera significativa en la durada de la incapacitat temporal", segons la doctora Eva Real, directora de l'estudi.

Segons l'Hospital de Bellvitge, les dades de l'Organització Europea per a la Cooperació i el Desenvolupament indiquen que entre el 33 i el 55% de les noves sol·licituds per incapacitat permanent es formulen d'acord amb un trastorn mental, i arriben fins al 70% en els adults joves.

www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2021 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés